Förlorare: Den akademiska friheten

Cancelkulturen som vĂ€nstern lĂ€nge har anklagats för slĂ„r nu tillbaka med full kraft – frĂ„n höger.

Harvards rektor Claudine Gay och Elizabeth Magill frÄn University of Pennsylvania har fÄtt sluta efter hÄrd kritik.

Harvards rektor Claudine Gay och Elizabeth Magill frÄn University of Pennsylvania har fÄtt sluta efter hÄrd kritik.

Foto: Mark Schiefelbein

Ledare2024-01-10 06:42
Detta Àr en ledare. UNT:s ledarsida Àr liberal.

Det var i december som rektorerna för tre av USA:s mest prestigefyllda universitet kallades till kongressen. NĂ€r den republikanska kongressledamoten Elise Stefanik frĂ„gade om det bröt mot universitetens riktlinjer att uppmana till folkmord pĂ„ judar, med slagord som ”globalisera intifadan”, blev svaren svĂ€vande. 

Det beror pĂ„ kontext och sammanhang, resonerande rektorerna. Vilket i sak inte Ă€r fel, om till exempel nĂ€mnda slagord. Men reaktionerna har varit starka för att svaren tolkats som dubbla mĂ„ttstockar och hyckleri. 

I en undersökning av graden av yttrandefrihet pÄ amerikanska universitet hamnade Harvard och University of Pennsylvania i botten. MÄnga högerröster har avbokats efter protester pÄ universitet som varit kÀnsliga inför identitetspolitiska krav pÄ "trygga rum".

Nu lĂ€t det plötsligt helt annorlunda nĂ€r frĂ„gan gĂ€llde judiska studenters trygghet. 

Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, Ă€r inte utan poĂ€ng nĂ€r han i ett debattinlĂ€gg pĂ„pekar att vĂ€nsterns intersektionella analys leder till en enögd syn pĂ„ judar: "Vi anses vara förtryckare, en skĂ€rva av den vita kolonial­makten som kuvar icke-vita (alltsĂ„ araberna), som ser oss sjĂ€lva som etniskt överlĂ€gsna" (SvD, 3/1). 

Ambassadören skriver att han bland annat ser "feministiska aktivister som förnekar Hamas sexuella vĂ„ld mot israeliska kvinnor", och det Ă€r ungefĂ€r dĂ€r man hamnar om Hamas vad som Ă€n hĂ€nder ska ses som "förtryckt". Det blir med samma logik ocksĂ„ svĂ„rt att erkĂ€nna rasism mot judar. 

I sjĂ€lva verket kan en person som i ett sammanhang Ă€r i underlĂ€ge vara förtryckare i ett annat. Rasism finns sĂ„ klart mellan olika grupper. I universitetsmiljöer ska alla dessa frĂ„gor kunna diskuteras fritt. SĂ„ har inte alltid varit fallet, inte heller pĂ„ svenska universitet. 

Men lösningen pÄ cancelkultur Àr inte ytterligare cancelkultur. En nedÄtgÄende spiral dÀr minsta lilla kontroversiella Äsiktsyttring jagas bort ger inte mycket till akademisk frihet.

USA gĂ„r till val i Ă„r och sĂ€kert ser delar av högern det som en seger att först Elizabeth Magill frĂ„n University of Pennsylvania och sedan Harvards rektor Claudine Gay – Ă€ven anklagad för plagiat – tvingats bort. För yttrandefriheten Ă€r det dĂ€remot en förlust.

Liberala röster har lÀnge varnat vÀnsterns identitetspolitiker för att öppna upp för politisering och censur. Politiska vindar skiftar riktning och rÀtt var det Àr stÄr man sjÀlv i motvind. What goes around comes around.