Uppsala Kammarorkester

5/9 Spelåret inleds givetvis med kammarorkesterns nya chefdirigent Rebecca Miller på podiet. I huvudnumret, Samuel Barbers violinkonsert, spelar 19-årige underbarnet Johan Dalene förstafiolen. Norrköpingssonen betraktas som en talang av stora mått och har redan nått framgångar även internationellt. På programmet står också Louise Farrencs Uvertyr nr 2 Ess-dur och Schuberts ”Stora” Symfoni i C-dur nr 9. Dagen före arrangerar kammarorkestern en öppen repetition vid lunchtid i UKK:s stora sal.

Uppsala Konsert & Kongress

Artikelbild

| Johan Dalene är solist när Uppsala Kammarorkester ger höstens första konsert 5 september på UKK.

A Tribute to Nina Simone

15/9 En av 1900-talets stora musikprofiler hyllas av tre svenska artister som alla inspirerats av kvällens huvudperson. Nina Simone (1933–2003) var inte bara pianist, sångerska och kompositör utan även medborgarrättsaktivist och kom att bli en stor förebild. Viktoria Tolstoy (sång), Ida Sand (sång och piano) och Karin Hammar (trombon och sång) backas upp av Max Schultz, gitarr, Niklas Fernqvist, bas, och Fredrik Rundqvist, trummor.

Uppsala Konsert & Kongress

Carl Bagge Trio

Artikelbild

| Jazzhörnan lockar med Indra Rios Moore 27 september.

24/9 Pianisten Carl Bagge, basisten Martin Höper och slagverkaren Chris Montgomery är för kvällen förstärkta med gitarristen Erik Söderlund. När Bagge besökte Uppsala senast (i våras på UKK) handlade det om en storbandshyllning med Monica Zetterlund-tema. Den här gången är det i stället bäddat för en intim jazzkväll i det mindre formatet. En hel del Bill Evans-material kan väntas.

The Jazzpool

Rigmor Gustafsson

26/9 En av våra allra största jazzsångerskor återvänder till Uppsala där hon har en stor och hängiven publik. Det märktes inte minst vid senaste Uppsalabesöket i maj. Då tolkade hon Monica Zetterlund tillsammans med Svante Thuresson, Isabella Lundgren och Sarah Riedel i ett fullsatt UKK. Den här gången blir det eget material på en betydligt mindre scen.

Jazzbaren, Katalin

Indra Rios Moore

27/9 Kärleken förde amerikanska sångerskan Indra Rios Moore till Danmark. Där började hon spela med maken Benjamin Traerup, saxofonist, och andra skickliga musiker. Tre album senare är hon ett etablerat namn som turnerar flitigt runt om i Europa. På senaste plattan "Carry my Heart" tolkar hon andra artisters låtar, bland annat Robyns "Be Mine", som hon gör i en innerlig version i gränslandet mellan soul och jazz.

Jazzhörnan, UKK