Barnbokskrönika Lägger böckerna bredvid varandra. ”Respekt” är kolsvart. Bokens titel i gula, sneda versaler som skriker fram. ”Tjejguiden” är vit med en rosaröd ram. Boktiteln är tecknad med illustratören Sinem Erkas unika typsnitt som består av Marawa Ibrahims kropp i gymnastiska poser.

De två omslagen skiljer sig åt. Och böckernas olikheter fortsätter på insidan.

Författaren Marawa Ibrahim har flera världsrekord i rock-ring. Hon tilltalar läsaren som en nära väninna, en storasyster som nått framgångar och kan hjälpa dig att bli lika bra. Bara du lär dig älska dig själv.

Artikelbild

Uppsalafödda Marit Törnqvist imponerar i en vacker barnbok om att söka efter lyckan. Illustration: Marit Törnqvist

Hela hennes bok, ”Tjejguiden”, handlar om att bli kompis med sin kropp, den som trilskas och ökar i vikt, får mens vid de mest opassande tillfällen och till och med gör nummer två i skoltoaletten så att det inte går att spola bort.

Trots den vänskapliga peppigheten blir budskapet tydligt: din kropp är ett problem som ska lösas. Så är det att vara tjej.

Som bokens titel antyder är ”Tjejguiden – 50 råd som hjälper dig att älska dig själv och din nya kropp” inget faktalexikon. Bokförlaget Pagina fick till och med dra tillbaka boken efter kritik mot ett rent faktafel i texten. I den svenska versionen av ”Tjejguiden” finns det ålderdomliga begreppet mödomshinnan, även om myten om mödomshinnan är förkastad av vetenskapen. Nu har bokförlaget gett ut boken på nytt med en liten bifogad brasklapp om det uppmärksammade felet.

Innan jag börjar läsa slår jag på måfå upp ett uppslag i självhjälpsboken. Landar på ett citat av Eleanor Roosevelt (1884-1962) som täcker två rödbottnade sidor: ”Ingen kan få dig att ogilla dig själv utan ditt samtycke”.

Artikelbild

| Vad sägs om lite jordgubbsglass blandat med hallon, jordgubbar, röda vinbar, socker, sirap, grädde och mycket mer?

Hur menar hon? Om jag inte gillar mig själv, får jag skylla mig själv?

Nej, översättningen är felaktig.

Artikelbild

| Nina har sitt första sommarlov, mellan förskoleklass och ettan. En berättelse som både stora och små kan känna igen sig i.

Eleanor Roosevelt brukar tillskrivas citatet ”No one can make you feel inferior without your consent”, det vill säga ungefär “ingen kan få dig att känna dig underlägsen utan ditt medgivande”. Enligt sajten Quote Investigator tycks Eleanor Roosevelt ha sagt något åt det här hållet 1935, men det är oklart om Eleanor Roosevelt någonsin uttalade exakt detta citat. Hur som helst är presidentfruns poäng förvrängd i den svenska versionen av ”Tjejguiden”. Av en slump har jag hittat ett nytt faktafel i självhjälpsboken.

Gör samma experiment med Inti Chavez Perez bok ”Respekt – En sexbok för killar”, som kommit i nyutgåva i år, i spåren av #metoo. Slår upp boken och landar på tipsrutan “Om du blir dumpad”. Första rådet anger tonen: “Var inte elak mot personen som dumpat dig genom att till exempel säga taskiga saker och sprida rykten”. Budskapet är tydligt: killar måste lära sig att agera schysst i relation till andra (för det kan de inte redan?).

Sexrådgivaren Inti Chavez Perez leker inte kompis med sina läsare. Han är tydlig med att unga tonårskillar faktiskt har något att lära av hans bok.

Hans beskrivningar är rakt på. Inga omskrivningar. Faktatungt och begripligt. Tillrättavisande och tydligt.

Den här självsäkerheten saknar Marawa Ibrahim. Hon är ingen sexualupplysare.

Killar får fakta, medan tjejer som funderar på sin kroppsutveckling mest matas av livsbejakande ord och hållpinnar om att de måste älska sig själva.

Visst är vi människor lika men olika (en anspelning på en annan ny barnbok om kroppen som heter “Lika olika utsida och insida”), men när ungdomar ska få lära känna sin egen kropp bättre är det ändå olikheterna som förstärks. Tonläget till tjejerna är ett annat än tilltalet till killarna. De här två böckerna är så olika som de kan bli.