Vad handlar boken om?

– Den handlar om en rad händelser som utspelar sig i Herräng under danslägret – som är världens största lindy hop-läger. Bland annat blir stora summor pengar stulna och en flicka försvinner spårlöst. Boken kretsar kring flera karaktärer, en polisinspektör, några Herrängsbor, en fågelskådare och några andra.

Hur fick du idén?

Artikelbild

| "Glittergruvan" är Johan Smedbergs första bok.

– Jag insåg att det fanns två platser i Herräng med omnejd där stora summor kontanter förvarades sommartid, dels på danslägret men också i spelbutiken i Hallstavik. Jag började fantisera om att någon skulle stjäla dem. Själva storyn tog form när jag började fantisera ihop karaktärerna.

Hur har boken mottagits?

– Bokens säljs både i Herräng och i Hallstavik, den har väl sålt i ungefär 40 exemplar allt som allt just i Herrängstrakten. De Herrängsbor som läst den har iallafall inte tyckt att den är dålig, och vänner och bekanta i Stockholm som läst den har blivit sugna på att besöka Herräng.

Vad har du för relation till Herräng?

– Min mamma bodde i Herräng när hon växte upp och vi har alltid haft sommarhus där. Jag bor vanligtvis i Haninge söder om Stockholm, men jag har tillbringat alla mina somrar i Herräng, nästa alla mina helger också för den delen.

Blir det fler böcker?

– Ja, det tror jag, och de kommer att utspela sig i Herräng med omnejd. Det finns en karaktär i boken, Eliot Jansson, som jag tror att jag ska fortsätta följa genom livet.