År 2016 besökte 71 212 besökare konstmuseet, i fjol sjönk siffran till 62 200.

– Vi är förstås ledsna för att det blev en minskning och håller just nu på att analysera orsakerna, säger Daniel Werkmäster, chef för Uppsala konstmuseum.

En av orsakerna till att fjolåret blev en besvikelse kan han dock peka på redan nu.

– Under våren 2016 hade vi en stor framgång med Agnes Cleve-utställningen. Den lockade väldigt mycket folk och gjorde att det året blev vårt bästa någonsin, säger Daniel Werkmäster och tillägger att 2017 faktiskt är det näst bästa året.

I fjol lockade museet med bland annat utställningen "Visitation Reformation" av videokonstnären Bill Viola. Utställningen lockade många besökare men kunde inte matcha Agnes Cleve.

Konstmuseets läge i Uppsala slott är inte optimalt, att spontant slinka in och se en utställning man är nyfiken på är förstås inte lika enkelt om man jämför med exempelvis Upplandsmuseet i hjärtat av Uppsala.

– Nästa vecka presenteras förstudien kring kommunens framtida konstverksamhet och lokalisering av konstmuseet. Då får vi en fingervisning om hur det blir framöver, säger Daniel Werkmäster.

Den största ökningen bland de uppländska museerna står annars Upplandsmuseet för, som UNT redan rapporterat om. I fjol kom över 110 000 besökare till museet, en ökning med närstan 23 000 jämfört med året innan.

– Vi har medvetet satsat på en bred verksamhet för många besöksgrupper, kommenterade Bent Syse, museichef, i ett pressmeddelande.

Även Bror Hjorths hus ökade i fjol. Närmare 23 000 besökare kunde räknas in, vilket är nästan 1 800 fler än 2016.På plussidan finns också Gustavianum och Medicinhistoriska museet. Däremot tappade Linnémuseet och Fredens hus besökare i fjol.

I Sveriges Museers statistik redovisas endast besökssiffror för de medlemsmuseer som valt att delta i undersökningen. I ett europeiskt perspektiv framgår att vi svenskar oftare besöker museer än genomsnittet för EU-medborgare. Medan 80 procent av svenskarna besökte ett museum under de senaste tolv månaderna låg EU-snittet på 50 procent. Bland svenska museer ligger Vasamuseet (1 495 760) i topp följt av Skansen (1 344 605) och Naturhistoriska riksmuseet, 670 820.