"Hon var hånad för sin frispråkighet"

Agnes von Krusenstjerna skrev om psykisk ohälsa och sexualitet i sina romaner. Totalteatern gästar Uppsala med en pjäs om henne.

Anna Ehnsiö i den "skog" som utgör scenografi i föreställningen  "Agnes" som gästar Reginateatern fredag 22 november.

Anna Ehnsiö i den "skog" som utgör scenografi i föreställningen "Agnes" som gästar Reginateatern fredag 22 november.

Foto: H P Skoglund

Teater2019-11-22 07:00

–  Det började med att jag läste Anna Williams stora biografi över Agnes von Krusenstjerna. I den upptäckte jag ett fascinerande författarskap, med fantastiska romaner långt före sin tid, säger Anna Ehnsiö, skådespelare och konstnärlig ledare av Totalteatern.

Hon är född och uppvuxen i Norby, Uppsala. Redan som sjuåring ville hon få skådespeleri som yrke. Under gymnasieåren på Katedralskolan hade hon Katarina Ehnmark som teaterlärare och det spädde på teaterdrömmarna ytterligare.

 – På hennes lektioner började jag hitta glädjen i att jobba konstnärligt tillsammans, kollektivt.

 Efter några strökurser på Uppsala universitet gick Anna Ehnsiö en förberedande teaterutbildning i Stockholm och sedan en skådespelarutbildning i Paris. Totalteatern startade hon 1991.

Gruppen har sin bas i det värmländska Arvika och gästar Reginateatern i kväll, fredag, med föreställningen "Agnes –  ett drömspel om Agnes von Krusenstjerna". Anna Ensiö är ensam skådespelare på scenen, men bakom föreställningen finns ett helt team, från kompositör, till kostymör, ljussättare och scenograf. Jo Ehnsiö har regisserat.

–  Hon är utbildad i Berlin till koreograf och dansare. I sin regi låter hon talade partier växla med partier med enkla rörelser – jag är ju skådespelare, inte dansare, säger Anna Ehnsiö.

Inledningsvis tänkte de att föreställningen skulle heta "Agnes och jag" och fungera som en dialog mellan vår nutid och författarens samtid (1894 –  1940). 

– Men hennes egna texter är så bra, så vi beslutade att föreställningen skulle basera sig enbart på dem, berättar Anna Ehnsiö.

–  Mest har vi hämtat från den självbiografiska romansviten om den androgyna Tony. Men också klippt ur hennes brev, intervjuer hon gav och andra romaner som hon skrev. Det är ofta starka och jobbiga texter som känns förvånansvärt aktuella. Hon var till exempel queer långt före begreppet fanns.

Föreställningen hade urpremiär 2017 i Arvika. Sedan har den turnerat över hela landet. Anna Ensiö berättar att hon bland annat varit på flera folkhögskolor och spelat den.

–  Agnes von Krusenstjerna skrev en del om ångest och om att hitta sin egen sexualitet, något som många unga vuxna pratat om efteråt att de har känt igen sig i. 

–  Under sin livstid var Agnes von Krusenstjerna hatad och hånad för sin frispråkighet. Men hennes romaner slutar oftast riktigt bra, om än utopiskt för sin tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!