Jazz & klassiskt Chick Corea

Konserthuset i Uppsala

2/5 Chick Corea brukar kallas för en av vår tids allra största jazzpianister. Han har spelat med många av genrens mest namnkunniga artister sedan 1960-talet och har inte mindre än 63 Grammy-nomineringar, varav 22 statyetter i bokhyllan. När den snart 77-årige legendaren tar scenen på Uppsala konsert och kongress i besittning gör han det ensam. För alla som uppskattar improvisation, virtuositet och musikalisk passion väntar tveklöst en minnesvärd kväll.

Artikelbild

| Chick Corea kan blicka tillbaka på en mer än 50-årig karriär.

Bo Sundström

Katalin

4/5 Frontfiguren i Bo Kaspers Orkester ger sig då och då ut på soloutflykter. I januari släppte han albumet ”Mitt dumma jag” med tolkningar av låtar från främst den amerikanska jazzrepertoaren. Bland de sånger som Bo Sundström satt svensk text till märks bland annat albumets titelspår (Bill Evans ”My foolish heart) och Michel Legrands ”Once upon a summertime” (”Sommaren vi älskade varann”). Med sig på scen har Sundström sex skickliga musiker som borgar för en fin konsert.

Andreas Borregaard

Giresta kyrka

12/5 Bachs Goldbergvariationer framförs oftast av pianister även om verket ursprungligen skrevs för cembalo. På söndag 12 maj finns chansen att för ovanlighetens skull få höra den nästan 300-åriga musiken på accordeon. Det är Andreas Borregaard som bjudits in för en konsert i vackra Giresta kyrka nära Örsundsbro. Accordeon har inga likheter med cembalon eller pianot men påminner en del om orgeln, ett av Johann Sebastian Bachs huvudinstrument.

Norskt tema

Konserthuset i Uppsala

17/5 Edvard Griegs pianokonsert i a-moll står i fokus när Uppsala Kammarorkester bjuder in till en afton med givet tema på den norska nationaldagen. Solist är pianisten Håvard Gimse, en av Norges ledande musiker som har framträtt på flera av världens stora scener. På dirigentpulten står Eivind Aadland, en av de största dirigenterna i vårt brodersland. Konserten inleds med stråkmusik av Arne Nordheim och avslutas med Beethovens Symfoni nr 3 ”Eroica”.

Allmänna Sången

Universitetsaulan

19/5 För 163:e (!) gången bjuder Allmänna Sången in till vårkonsert. På programmet står bland annat Friedrich Kuhlaus ”Majsång” och ”De profundis” från Ingvar Lidholms opera ”Ett drömspel”. Maria Goundorina dirigerar.