– Hiphop är en folkkultur, den bygger på delaktighet. Gillar man kulturen kan man delta, säger Bogdan Bizic, en av arrangörerna som också ska medverka med dans.

– Alla känslor får vara med och det viktiga är att visa att man är unik, inte härma någon annan, säger Catarina Zarazua från dansgruppen Uppsala loves hiphop.

De är också med och arrangerar Gottsunda hiphopfestival som äger rum 31 augusti och 1 september. Gruppen ska medverka med ett smakprov från en kommande produktion ”The hiphop Symphony” som de ska göra tillsammans med Uppsala blåsarsymfoniker. Premiären av verket i sin helhet blir på Gottsunda dans & teater i oktober, men de fem dansarna har redan nu några bitar färdiga för att visa.

Artikelbild

Gottsunda Hiphopfestival ska försiggår på flera ställen runt Gottsunda centrum, det är inte bara scenen inne på själva teatern som ska användas. En stor scen ska finnas på parkeringen och på andra sidan, kallad ”lilla framsidan” ska publiken också kunna ”chilla” till dj:s och dansa själv.

– Förebilden är ”Jam in the park” i Bronx på 70- och 80-talen med dj-battles, breakdancing, live graffiti och öppet dansgolv. Vi har bjudit in dansgrupper och internationellt kända dj:s. Vi tänker oss att det ska vara ett evenemang för hela familjen, säger Bogdan Bizic.

Han är själv något av en legend inom hiphopkulturen. Bland annat var han med och startade streetdanceutbildningen på Åsa folkhögskola, där till exempel Catarina Zarazua varit elev. På fredagen ska han medverka med i föreställningen ”Ingenting från Nånting” tillsammans med Toju ”Dirty Jens” Jemide och han kallar sig då Bogdan ”Sideshow” Bizic.

– Vi leker med begreppet ”ingenting”, det handlar om den nya generationen och att vuxna inte tror att unga kan någonting, förklarar han.

Artikelbild

Även Uppsala loves hiphop gör sitt framträdande på fredagen. Den kvällen rundas av med en konsert av musikkollektivet ”Nine to Five”.

På lördagen blir det dansbattles hela eftermiddagen inne på teatern. Det är två tävlingsklasser, hiphop och allstyle och vinnarpriset är 2500 kronor. Finalen flyttar dock ut på stora scenen.

Artikelbild

| Bogdan Bizic är arrangör och dansare, som medverkar i föreställningen ”Ingenting från Nånting” på fredagen.

– Det är så att så många som möjligt kan se. Förra året hade vi 5 000 festivalbesökare i alla åldrar. Det var jätteroligt med en sjukt härlig stämning och vi hoppas på minst lika många besökare i år igen, säger Kerstin Hellsing, chef på Gottsunda dans & teater.