En rappare, en 104- åring och en tidningsdrottning. De och många fler lär vi känna i det nya kulturprogrammet som visas på UNT:s webb under sommaren. I varje avsnitt av "Bokhyllan" får tittarna kika på en svensk författares boksamling. Bokhyllor är möbler fyllda med drömmar och berättelser.

– Att få möta en författare i sitt hem och höra hen berätta om sina speciella läsminnen och favoritböcker hör inte till det vanliga, menar Tobias Bringholm, seriens producent och grundare av produktionsbolaget Storyfire.

I all sin enkelhet är konceptet omfångsrikt. Varje författare får välja en bok som hen har en särskild relation till. Ett författarskap står alltid i relation till andra, som författaren inspireras av, säger Tobias Bringholm. Han är själv mycket förtjust i programmet "Bokhyllan", och tycker att man har lyckats bra med bredd och djup i urvalet av författare. Bland de medverkande finns bland andra vetenskapsjournalisten Karin Bojs, kokboksförfattaren Lisa Lemke och Petter Alexis Askergren, som är mest känd som rappare men även har gett ut romanen "16 rader".

– Det var väldigt roligt att få veta att Petter springer runt på antikvariat och har ett stort litteraturintresse. I det här programmet kommer vi nära författarna på ett sätt man sällan gör annars, menar Tobias Bringholm.

Andra medverkande som han tycker sticker ut och är särskilt intressanta att lyssna på är Ellen Ekman, känd för serien "Lilla Berlin", och Dagny Carlsson, som med sina 104 år är Sveriges och kanske världens äldsta bloggare.

– Dagnys program är helt underbart. Vi hoppas nå många målgrupper. Som producent vill man att serien ska omfatta flera olika typer.

De två första avsnitten av "Bokhyllan" släpptes på UNT: s webb under helgen, och serien fortsätter varje lördag och söndag till och med 19 augusti. Programmet har gjorts i samarbete med Akademibokhandeln, men är helt redaktionellt producerad.

– Serien står på egna ben och vi har inte tänkt på försäljningssiffror. Vi vill använda rörlig media för att lyfta läsning. Förhoppningsvis är detta bara början, vi planerar en fortsättning på "Bokhyllan". Det är många som har hört av sig och vill vara med, säger Tobias Bringholm.

Näst på tur i programserien är bloggaren och författaren Sandra Beijer 8/7 och Petter Alexis Askergren 9/7. Programmet visas på unt.se/kultur.