På lördag 19 oktober smäller det. Då ska Diatryma visa att det uppländska stålet biter även utomlands. Hittills har det gått lysande för death metal-bandet som i fjol tog hem både region- och riksfinalen av Imagine. Fast det är nästan ett och ett halvt år sedan vid det här laget.

– Vi har fått vänta länge på den internationella finalen. Man kan knappt tro att det är dags nu, säger Mårten Wahlström några dagar före avresan till Maastricht.

Han är inte särskilt nervös utan snarare förväntansfull.

– Jag blir sällan nervös inför spelningar numera. Man går in i en roll så fort en konsert börjar, säger han.

Just Diatrymas utlevelse och spektakulära scenshow tror Mårten kan bli avgörande. Dessutom är bandet  i musikalisk toppform.

– Vi har valt ut två låtar som vi tror mycket på, förberett oss så mycket vi kan och känner att vi är riktigt tajta. Om vi inte vinner så kommer de här dagarna ändå att ge oss många nya erfarenheter.

Diatryma är en av totalt åtta akter i finalen. Faktum är att ett av de andra banden, franska Fire Wheel, också spelar death metal, även om Mårten menar att Diatryma är mörkare och brutalare. I övrigt  är det en varierad musikalisk kompott som de andra akterna från Norge, Kroatien, Brasilien, Polen och Zimbabwe bjuder på.

Diatryma (ett annat namn för den utdöda fågelarten rovtrana) består av Mårten Wahlström (sång), Alex Härkesjö (gitarr), Wille Persson (gitarr), Erik Bashore (trummor) och William Parkstam (trummor).