Rea, rea. Allt ska bort. Lagom till att vintern återvände till Uppsala startade årets bokrea på bokhandlarna i staden på onsdagen. Redan vid sju på morgonen slog Akademibokhandeln i Forumgallerian upp dörrarna och när UNT var på plats under förmiddagen var de smala gångarna mellan boktravarna fulla av människor.

– Det har varit väldigt mycket folk ända sedan vi öppnade. Det väller in människor från alla håll och kanter, säger bokhandelsmedhjälparen Elisabet Wefer.

Hon berättar att planeringen inför dagen har varit noggrann. Bland annat har personalen gjort skisser över var böcker ska placeras för att kunderna ska vilja gå runt i hela lokalen.

Artikelbild

| Roligt med bokrea. Mats Berglund på Studentbokhandeln tycker det är roligt att bokrean äntligen är igång.

– Tanken är att man ska kunna börja här vid skönlitteraturen och sedan ta sig vidare runt i hela butiken, säger Elisabet Wefer.

Vid en av pallarna som fyllts med böcker står Axel Lauridsen Vang. På ryggen har han en ryggsäck, helt full med böcker som han inhandlat hos olika bokhandlare under dagen.

– Jag tycker att det är en folkfest med bokrea, inte minst här i Uppsala. Jag tycker det är fantastiskt att man kan köpa både skönlitteratur och facklitteratur till riktigt bra priser så här års. Dessutom ger det en annan känsla att titta, bläddra och känna på böckerna än att bara titta på nätet. Det ger ett mervärde.

Vid barnboksavdelningen längre in i lokalen har Klara Jacobsson med mamma Johanna. De har valt ut några barnböcker på rean som de ska slå till på.

Artikelbild

| Uppackat. Många böcker har packats upp inför årets bokrea som drog igång på onsdagen.

– I dag blir det att köpa böcker till Klara. Jag lyssnar mest på ljudböcker för tillfället, säger Johanna Jacobsson.

Varför väljer ni att gå till en bokhandel och inte köpa över nätet?

Artikelbild

– Det är mycket roligare att gå till en fysisk bokhandel. Jag kan bläddra i böckerna jag köper.

Några kvarter bort, på Studentbokhandeln, är rean också i full gång. Säljaren Mats Berglund berättar att det varit full fart de första timmarna, trots det dåliga vädret.

Artikelbild

| Många vill fynda. Elisabet Wefer berättar att det varit fullt med människor på bokhandeln sedan tidig morgon.

– Det är kul att vi är igång. Vi har förberett oss länge genom att lasta bort gamla böcker och gjort plats för reaböckerna.

En del personer väljer att göra inköpslistor inför bokrean för att lättare komma ihåg vad som ska köpas när de står i handeln. Mats Berglund rekommenderar dock att gå in i bokhandlarna med öppet sinne.

Artikelbild

| Shoppar loss. Axel Lauridsen Vang var under förmiddagen ute i flera bokaffärer och hade en hel ryggsäck full med nya böcker.

– Det är klart att man kan göra en lista, men det beror lite på vad du är inne i för butik skulle jag säga. De större kedjorna har ju ett tydligt urval av böcker och då kan en lista vara bra. Men mindre butiker, som vi, kan välja mer fritt vilka böcker som ska reas ut. Då skulle jag säga att det är roligare att gå in och upptäcka utbudet på plats.