Liberalernas utspel visar varför journalistik behövs

UNT ska inte skriva lÀsarna pÄ nÀsan, utan bistÄ med relevant och spÀnnande information för att du ska kunna bilda dig en egen uppfattning i brÀnnande frÄgor, skriver UNT:s nya chefredaktör Johanna Odlander.

Johanna Odlander, ny ansvarig utgivare, vd och chefredaktör pÄ UNT, skriver om varför lokaljournalistik behövs.

Johanna Odlander, ny ansvarig utgivare, vd och chefredaktör pÄ UNT, skriver om varför lokaljournalistik behövs.

Foto: Julia Koch

Uppsala2023-06-01 20:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Pang! SÄ Àndrades spelplanen för Uppsalapolitiken över en natt.
Visserligen bara i en frÄga, men en viktig sÄdan för Uppsalas framtid.
 

Sent pÄ tisdagskvÀllen den 30 maj landade ett pressmeddelande frÄn Liberalerna i redaktionsmejlen. Beskedet: Liberalerna sÀger, tvÀrtemot den tidigare överenskommelsen med alliansen, ja till den omtvistade satsningen pÄ spÄrvÀg i Uppsala.

undefined
PÄ tisdagen meddelade Liberalerna att de vÀnde i spÄrvÀgsfrÄgan.

Jag lĂ„g i sĂ€ngen med Majgull Axelssons senaste roman nĂ€r nyhetspushen blinkade till pĂ„ mobilen och Majgull blev utkonkurrerad. 

Inom loppet av en timme kunde jag pĂ„ UNT:s sajt ta del av inte bara Liberalernas besked utan ocksĂ„ kommentarer frĂ„n bĂ„de kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (”vĂ€ldigt glĂ€djande”) och oppositionsrĂ„det Therez Almerfors (â€Ă¶verraskande och sorgligt”) tack vare UNT:s reportrar Moa DahlĂ©n och Maja Olofsson.

NÀr jag slÀckte vid 23:30 var det med kÀnslan av att spÀnnande dagar vÀntar för oss som lever i Uppsala och Uppland, men ocksÄ för oss som har ynnesten att jobba med lokal journalistik. Jag fick nÀstan hÄlla mig frÄn att hoppa in pÄ UNT dagen efter (jag skulle ju börja min nya tjÀnst som chefredaktör och vd för tidningen först 1 juni). Jag ville veta vad Liberalernas kommunalrÄd Jennie Claesson skulle sÀga nÀr hon mötte UNT:s politikreporter Johanna FÀrlin i en fördjupande intervju. Jag ville höra i vilken kontext UNT:s ledarskribent Johan Rudström skulle förklara kovÀndningen.

Vad vill jag sÀga med detta? Att vi journalister har det roligaste och mest meningsfulla jobbet? Ja det ocksÄ.
Men framförallt sÀtter hÀndelsen fingret pÄ nÄgra av lokaltidningens viktigaste uppgifter:


* Vi ska vara först med spÀnnande nyheter om Uppsala och Uppland.
* Vi ska vara bÀst pÄ att bevaka viktiga lokala frÄgor.
* Vi ska granska makthavare som fattar beslut och ge röst Ät de som berörs och ibland upprörs av dem.

undefined
Erik Pelling (S) vÀlkomnade beskedet om att Liberalerna vÀnde i spÄrvÀgsfrÄgan.

VÄr nyhetsjournalistik ska inte skriva er lÀsare pÄ nÀsan, utan uppdraget Àr att förse dig som lÀser UNT med nödvÀndig information för att du ska kunna bilda dig en egen uppfattning i brÀnnande frÄgor. Att helt enkelt vara en av flera viktiga garanter för vÄr demokrati. Den som vi tar för given, men som krÀver vÄr stÀndiga omsorg.


Tidningen fÄr inte bli en angelÀgenhet för en viss grupp i samhÀllet, baserat pÄ social tillhörighet, Älder eller kön. Nej, en riktigt bra lokaltidning Àr viktig för mÄnga. Det Àr ett stort och utmanande uppdrag, men det Àr det som skiljer journalistiken frÄn annan information vi idag översköljs av frÄn en mÀngd olika hÄll.


Med det sagt vill jag betona att Upsala Nya Tidning naturligtvis ska vara mycket mer Àn sÄ. Vi ska vara en plats för debatt och opinionsbildning, vi ska underhÄlla och bjuda pÄ skratt. Ofta ska vi rakt upp och ner skildra saker som hÀnder i samhÀllet dÀr vi lever.


För att lyckas med det behöver vi er lÀsares hjÀlp, sÄ tipsa oss gÀrna!
 

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om