Ta inte bort nakenbadet i Tallparken

Varför kan inte nakenbadarna få disponera en 100 meter lång strandremsa, när kommunen har med än hundra mil havsstränder, undrar Hans Edlund. (Bilden är tagen på en annan ort).

Varför kan inte nakenbadarna få disponera en 100 meter lång strandremsa, när kommunen har med än hundra mil havsstränder, undrar Hans Edlund. (Bilden är tagen på en annan ort).

Foto: Erik Johansen/TT

Insändare2019-12-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Östhammars kommun har beslutat att avveckla nakenbadet i Tallparken.
Som skäl anges, främja intresset för friluftsliv, och att Kultur-fritidsförvaltningen ej funnit dokumentation över nakenbadet.
Badet är ett kommunalt bad, att bada naken i öppet hav, jag kan inte tänka mig mer naturligt friluftsliv.

Dokumentation! Under slutet av 1800 talet blev Öregrund en populär badort, då lät staden uppföra två kallbadhus nakenbad, ett för damer och ett för herrar.
Dambadet vid Västerhamnen uppfördes 1887 enligt vindflöjel av plåt på taket till omklädningshytten, herrbadhuset är nog samtida.
Båda baden var under min uppväxt på 1950- och 60-talet väl fungerande och välbesökta.
Tråkigt nog förstördes en del av insynsskyddet till dambadet i en kraftig storm hösten 1969.
Då 1969 hade vi blivit Östhammarsbor sedan 2 år, och under inflytande av politiker från landsbygden med liten kunskap om badortsliv, beslutade man att riva anläggningen i stället för att reparera och bevara ett kulturhus.
Av jämnställdhetsskäl rev man även det fungerande herrbadet.
 

Som kompensation för de rivna badhusen tilldelades de som ville bada utan textilier en cirka 100m lång badstrand för gemensamma nakenbad längst in i Tallparksviken vid hemvärnets gamla skjutvall 1234 (lokalt uttryck).
Badet omnämns i Naturistföreningens matrikel för nakenbad och i nakenbadarnas "bibel" den stora tyska årligen utkommande FKK:s Reiseführer Europa för nakencampingar och nakenbad.
I den tyska boken står det under Sverige Öregrund Tallparken "c:a 1 km väst om centrum finns en klippig strand riskfylld för barn, där man kan bada utan textilier, utan service".
 

Inget bra betyg, men ändå har badet varit välbesökt, inte bara av ortsbor, som kunnat gå och ta ett dopp på rasten, utan även av folk från våra grannkommuner och också av utländska gäster. 
Varför kan inte nakenbadarna få disponera en 100 meter lång strandremsa? När vi i kommunen har mer än hundra mil havsstränder, med långa vikar och öar i skärgården.
2011 tillskrev någon kommunen och ville göra textilbad av nakenstranden, kommunens svar då var "det finns ingen anledning att ta bort nakenbadet, eftersom man faktiskt kan ha på sig badkläder om man vill".
Vad blir våra kroppsfientliga politikers nästa steg "att förbjuda kvinnor att bada topless på övriga badstränder"?
Kommundelen Öregrund blir styvmoderligt behandlad av våra kroppsfientliga och dåligt pålästa politiker.