Nakenbad åt alla – även i badorten Öregrund

Ett nakenbad är en tillgång för bygden och turistnäringen, skriver Olle Strand.

Ett nakenbad är en tillgång för bygden och turistnäringen, skriver Olle Strand.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Insändare2019-12-31 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Östhammars kommuns avsikt att stänga det det skyltade nakenbadet i Öregrund påtalas av en insändare i Upsala Nya Tidning den 2 december 2019.
Vi får där en mera utförlig beskrivning av hur det kom sig att Öregrund fick ett skyltat nakenbad. Historien börjar redan på 1880-talet.
Vid Tallparken, på västsidan av skärgårdsstaden, fanns sedan 1887 ett kallbadhus med dam- och herravdelningar. Men 1969 förstörde en häftig höststorm en del av planket vid dambadet.
"under inflytande av politiker från landsbygden med liten kunskap om badortsliv beslutade man att riva anläggningen istället för att reparera och bevara ett kulturhus. Som kompensation för de rivna badhusen tilldelades de som ville bada utan textilier en cirka 100 m lång badstrand för gemensamma nakenbad längst in i Tallparksviken"
 

Nakenbadet på klipporna vid Tallparken är enligt denna berättelse ett av de absolut äldsta skyltade nakenbaden i Svea Rike. I augusti 1970 invigdes nakenbadet vid Pite Havsbad och det var då det första officiella gemensamma nakenbadet i landet. Och Öregrund kom till nästan samtidigt!
Men nu vill badortens myndigheter ta bort skylten ”nakenbad” på denna del av den långa stranden. En nästan hundrafemtioårig badtradition skulle försvinna!
Insändaren påpekar att kommunen har hundra mil havsstränder, med långa vikar och öar i skärgården. Det borde faktiskt finnas plats för 100 meter nakenbad!
 

När vi naturister pratar med kommuner – och andra markägare – om att ordna ett skyltat nakenbad för vi fram tre viktiga argument:
1 Demokratin – badplatser åt alla!. I Sverige finns massor av nakenbadare som gärna badar klädfritt när det är möjligt. Kommunen borde faktiskt ordna en badplats även åt dem.
Och cirka 60 kommuner i Sverige har i dagsläget ordnat med detta, antingen skyltade nakenbad, eller etablerade nakenbad. I det senare fallet håller nakenbadarna till på sidan om en vanlig badplats. Eller också har man ett eget smultronställe, ett ”spontant” nakenbad.
2 Ett nakenbad är och förblir en tillgång för bygden och turistnäringen. Badfolk kommer från när och fjärran för att nakenbada. Även från våra nordiska grannländer, från Tyskland, Holland och Frankrike. Nakenbadrörelsen är stor i dessa länder. I Europa räknar man med miljontals naturistturister varje år!
3 Att bada naken är ju inte förbjudet, i och för sig. Men ur kommunens synvinkel borde det vara bra om man har en plats, ett skyltat nakenbad, att anvisa.  

Karta: Öregrund