Anser Maria Gardfjell att vargen är ofarlig?

Vad anser Maria Gardfjell att man får göra för att skydda sina husdjur mot vargangrepp, undrar Göte Lindgren.

Vilka åtgärder får djurägare vidta för att skydda sina husdjur mot vargangrepp, undrar  Göte Lindgren

Vilka åtgärder får djurägare vidta för att skydda sina husdjur mot vargangrepp, undrar Göte Lindgren

Foto: Heiko Junge/TT

Insändare2020-03-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Maria Gardfjell (MP), jag har några frågor med anledning av dina svar i en rundfråga till partierna. 

Du säger att du gärna bor bland vargar eftersom du inte har får eller jakthundar. Innebär det att du anser att vargen är ofarlig för människor och att de som inte vågar gå ut i skogen oroar sig i onödan? Ser du någon risk i att till exempel hälsingevargarna med tiden får allt svårare att hitta bytesdjur och skaffar mat på annat sätt? 

Du säger att det är många viktiga hänsynstaganden att göra i vargfrågan. Vilka anser du vara viktigast, hänsyn till berörda människor, livskraftiga rovdjursstammar eller internationella åtaganden?

Hur tolkar du den passus i art- och habitatsdirektivet som säger att hänsyn skall tas till vargförekomstens socioekonomiska effekter?

Du säger att det finns mycket förebyggande arbete som kan göras för att skydda djur mot vargangrepp. 

Vad har du för konkreta råd till de djurägare som funnit det omöjligt att bygga vargsäkra stängsel till en rimlig kostnad? 

Presentera några av de metoder du känner till som gör det möjligt att ha betande djur i vargtäta områden. Vad finns det för alternativ till mulbete för att hålla landskapet öppet? Är vargen viktigare än alla arter av växter och djur som försvinner när landskapet förbuskas? 

Enligt viltskadecenters tumregler krävs att en eller flera vargar angriper människor för att skyddsjakt ska rekommenderas i första läget. Anser du det värt att riskera människoliv för att rädda en varg? Tumreglerna ser i övrigt ut som följer: Skyddsjakt kan beviljas om åtminstone två av nedanstående kriterier uppfyllts under de senaste tolv månaderna:Minst fyra dokumenterade angrepp av samma varg/par/familjegrupp på tamdjur. Minst tre dokumenterade angrepp på hund av samma varg/par eller minst fyra dokumenterade angrepp på hund av samma familjegrupp. En varg har angripit en hund som rastas i koppel av människa.

Är det ovanstående regler du anser ”väldigt bra formulerade” eller finns det några andra, som är realistiska?

Anser du att man bör slå vakt om löshundsjakten och har du i så fall något förslag om hur den skall kunna bedrivas i vargtäta områden med nuvarande regler?

Du säger att skyddsjakt ska ske när det inte finns någon annan lämplig lösning, men att det också är viktigt att värna artens fortsatta existens”. Kan de ge några exempel på ”andra lämpliga lösningar”? Och menar du att en djurart som finns i hundratusental kan hotas till sin existens av att svenskar får möjlighet att skydda sina husdjur?