Var ligger egentligen Gränbystaden?

Var ligger egentligen Gränbystaden? Det kan man fråga sig när man ser loggan vid två separata köpområden, som är belägna mer än 500 meter från varandra.

Separata fasadskyltar med betäckningen Gränbystaden finns i dag både vid det som tidigare hette Gränby köpstad (till vänster) och det hette Gränby centrum (till höger).

Separata fasadskyltar med betäckningen Gränbystaden finns i dag både vid det som tidigare hette Gränby köpstad (till vänster) och det hette Gränby centrum (till höger).

Foto: Staffan Wolters/Montage

Ekonomi2019-10-06 21:00

Att hitta rätt i det som numera heter Gränbystaden är inte det enklaste.

Det var under 2013 som namnet användes i tidningen för första gången av fastighetsägaren Atrium Ljungberg. 

Ambitionen på den tiden var att bygga ihop det som tidigare hette Gränby centrum och Gränby köpstad med varandra.

– Vi gjorde ett varumärkesarbete i samband med planerna att förändra Gränbystaden, som det nu heter, från ett shopping-Mecka till att bli en del av staden med nya bostäder och arbetsplatser. I det varumärkesarbetet ansåg, och anser, vi att Gränbystaden representerar det som vi är och vill skapa över tid. Det vill säga en stad eller stadsdel och inte ett stort köpcentrum, säger Atrium Ljungbergs affärsutvecklare Daniel Kvast Suber som har varit med under hela processen.

Vad som dock inte fanns med i den planen var att den ishockey- och multiarena – som skulle länka samman områdena – aldrig byggdes. Något som stod klart först i slutet av förra året. 

Nu skiljer fortsatt en stor åker de stora köpområdena åt, där gallerian ligger i den södra delen och City gross samt flera andra storhandelsbutiker i den norra delen. På båda köpområdena finns separata fasadskyltar med beteckningen Gränbystaden. Skyltar som började sättas upp redan 2015.

Var ligger Gränbystaden kan man undra?

– Vi försöker kommunikationsmässigt tydliggöra att helheten heter Gränbystaden och att området är uppdelat geografiskt med gatuadresser, som att City Gross ligger på Takpannegatan etcetera, och att benämna gallerian som gallerian. Vi vet om utmaningarna, och att namnet Gränby centrum tar lång tid att få bort, säger Daniel Kvast Suber.

Förstår du förvirringen?

– Ja, men utåt använder vi redan i dag Gränbystadens galleria om det som tidigare hette Gränby centrum. Det tycker vi är tydligt. Den norra delen kallar vi Gränbystadens norra del. Och där är som sagt tanken att man ska orientera sig med aktörnamn och gator precis som man gör i en stad. Utmaningen är just glappet emellan som i dag inte uppfattas som en utvecklad stad. 

Tidigare i år valde även Atrium Ljungberg att byta namn på Forumgallerian till Forumkvarteret.

– Egentligen är det exakt samma tanke där. Med Forumkvarteret vill vi tydliggöra att vi gått från renodlad shopping till att utveckla ett helt kvarter med både handel, bostäder och arbetsplatser, säger Daniel Kvast Suber.

Gallerian i Gränbystaden hette tidigare Gränby centrum.
Gallerian i Gränbystaden hette tidigare Gränby centrum.
Karta: Gränbystaden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!