När trafiken på Drottninggatan stängdes av för arbetet med att göra om gatan till en så kallad paradgata påverkades kundströmmen till Drottninggatans bokhandel.

– Det blev ett tungt år för oss. Vi tappade en stor del av vår omsättning och det var varit svårt för oss att komma tillbaka, säger Mårten Ericsson som driver bokhandeln.

Han känner sedan tidigare Anders Källgren som driver Globe bokhandel i Ludvika, ett företag som med åren blivit ett av de mest lönsamma bokhandelsföretagen i landet. På grund av Uppsalabokhandelns ekonomiska situation började man föra diskussioner om ett samarbete som resulterade i ett förvärv.

– Det var inte givet att det skulle bli ett förvärv, men vi insåg att ett förvärv skulle innebära flera fördelar. Genom det här uppnår vi snabbt förutsättningar att bredda sortimentet väsentligt, till betydligt lägre inköpspriser än de vi betalar i dag. Det känns väldigt roligt att vi ska få utveckla bokhandeln framåt, säger Mårten Ericsson.

Anders Källgren har stora planer för Drottninggatans bokhandel som han tycker har ett av de bästa lägena i Sverige. Globe bokhandel i Ludvika har som affärsidé att erbjuda kunderna ett stort sortiment, i dagsläget 27 000 titlar.

– Vår affärsidé är bra service och en stor bredd på titlar. Det ska vi nu få till även i Uppsala. Det kommer att bli en utmaning, men en väldigt rolig sådan. Vi tänker bli en stor aktör på bokmarknaden i Uppsala, säger Anders Källgren.

Hur ser du på konkurrensen generellt, exempelvis från e-handeln?

– E-handeln må vara en konkurrent, men hos oss får du ju böckerna snabbare än via nätet och dessutom har vi ett stort sortiment. Vissa skakar på huvudet, men vi är en av de mest lönsamma butikerna i Sverige, säger Anders Källgren.

I och med förvärvet blir Drottninggatans bokhandel medlem i JB-gruppen där 42 svenska butiker samarbetar kring inköp och marknadsföring. Det möjliggör ett brett sortimentet.

Den prägel som Drottninggatans bokhandel har i dag kommer dock att finnas kvar.

– Kunderna kommer att känna igen sig. Vi ska fortsätta vara en spretig bokhandel och ta hem titlar från små och medelstora förlag. Vi ska inte bli en formgjuten butik men bredda vår sortering, säger Mårten Ericsson.

Mårten Ericsson och den övriga personalen kommer att fortsätta ansvara för bokhandelns dagliga drift, enligt Anders Källgren var det ett villkor för att förvärvet skulle bli av.