Uppsalaanläggning såld i miljardaffär

Läkemedelskoncernen Galderma, där Uppsalaföretaget Q-Med ingår, har fått en ny ägare.

Galdermas anläggning och kontor i Uppsala ligger i Börjetull.

Galdermas anläggning och kontor i Uppsala ligger i Börjetull.

Foto: Galderma

Ekonomi2019-10-10 12:00

Det handlar om det svensk-globala investeringsbolaget EQT som tillsammans med Abu Dhabis statliga investeringsfond ADIA och den kanadensiska pensionsfonden PSP har köpt loss Nestlé Skin Health från moderbolaget Nestlé. 

I affären värd omkring 97 miljarder kronor ingår det schweiziska bolaget Galderma, som har en stor anläggning i Uppsala med 450 anställda.

– EQT är en tematisk investerare som arbetar med ett antal prioriterade sektorer. Healthcare är en av de sektorerna med hudvård som en prioriterad undersektor och vi har följt det här bolaget under mer än tio år, säger EQT:s partner och chef för bolagets globala buyout-verksamhet, Per Franzén, till Dagens industri.

Nyligen fick även Galderma produktionstillstånd från Läkemedelsverket för en ny toppmodern tillverkningsanläggning i Uppsala. Där väntas en ny läkemedelsprodukt mot glabellalinjer, så kallade bekymmersrynkor, att tillverkas framöver. Men detta först efter att bolaget genomfört sin kommande fas 3-studie av produkten.

– Innovation är kärnan i vår verksamhet och våra investeringar stöds av vår långa erfarenhet att skapa unika lösningar för att möta våra kunders behov, säger Galdermas globala chef för det estetiska affärsområdet, Alexandre Brennan, i ett pressmeddelande.

Det var 2011 som Galderma köpte Uppsalaföretaget Q-Med för 7 miljarder kronor. Sedan 2014 har Galderma ägts av Nestlé Skin Health som nu har sålts av moderbolaget Nestlé. Förra året omsatte Galderma, som totalt har drygt 5 000 anställda världen över, omkring 28 miljarder kronor.

Karta: Galderma Nordic AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!