Pistagesemlan bakas av Broströms kafé i Godsmagasinet och av konditor Jens Dinges på Landings konditori.

– Jag fick förslaget från en tjej som gillar både pistage och semlor. Semlan blev bra och inte för söt i smaken, men vi har inte hunnit få några reaktioner från kunderna än eftersom det är första dagen som vi säljer den, säger Jens Dinges under onsdagen.

Hans semla har grön pistagemandelmassa med sockerrostad mandelcrunch och vispad grädde som fyllning.

Nyheterna till trots – störst efterfrågan i Uppsala är det fortfarande på de traditionella semlorna i olika storlek. I februari bakar Jens Dinges och hans kolleger cirka 500 per dag.

– För övrigt är det vaniljsemlor och semmelwraps som säljer mest. Jubileumssemlan med rostad mandel i större bitar i massan är också populär, säger Jens Dinges.

Semmelwrapen är ett bakverk som även Lotta Blom, konditor på Bageri Brantingstorg, kommer fortsätta med.

– Ja, vi kör stenhårt vidare på semmelwrappen som funkade fint förra året. Vi har också wienersemlor, blåbärs- och vaniljsemlor som alternativ, säger Lotta Blom.

Hos konditori Trianon på Svartbäcksgatan har man en egen favorit som brukar sälja bra: Baileys-semlan.

– Det är en semla i form av ett korvbröd som är gjort av kaspaderbröd. Grädden är blandad med Baileys-likör, berättar Ann-Marie Åkerlund, som arbetar på konditori Trianon.

Ett annat alternativ hos dem är chokladtryffelsemlan som består av en semla med mandelmassa, men där grädden blandas med vanilj och choklad.

– Men ni är lite tidigt ute. Högsäsongen för semlor brukar komma igång här först om ett par veckor, säger Ann-Marie Åkerlund.