Så ska 5 000 jobb säkras i Uppsala

Life science-företagen i Uppsala, med 5 000 anställda, står inför ökad global konkurrens. En färsk rapport visar tio förslag på hur branschen ska överleva lokalt i framtiden.

Lena Söderström, styrelseledamot i flera lokala Life science-bolag och Jonas Jarvius, vd för medicinteknikbolaget Q-Linea, var positiva till Handelskammarens rapport.

Lena Söderström, styrelseledamot i flera lokala Life science-bolag och Jonas Jarvius, vd för medicinteknikbolaget Q-Linea, var positiva till Handelskammarens rapport.

Foto: Gustaf Andersson

Ekonomi2019-10-11 16:01

Förslagen och rapporten, som tagits fram av Handelskammaren i Uppsala län,  presenterades under torsdagen inför ett 40-tal branschrepresentanter inom Life science, det vill säga företag inom bioteknik- läkemedels- och medicinteknik. 

Rapporten bygger på intervjuer och faktaunderlag från såväl stora aktörer som med mindre bolag i Uppsala. De tio förslagen handlar i korthet om att Uppsala och regionen behöver öka sin attraktionskraft nationellt och internationellt samt förbättra kompetensförsörjningen och Uppsalas bostadssituation och tillgång på lokaler för att klara framtiden.

– På flera områden ligger Uppsala i dag i framkant. Men vår omvärld är i snabb förändring och med exporterande företag på en global marknad går det aldrig att leva på gamla meriter, säger Håkan Tribell, som är tillförordnad regionchef för Handelskammaren i Uppsala län.

Rapporten togs emot väl av de närvarande företagen.

– Det finns mer att göra på alla nivåer i kommunen, för vår del handlar det framförallt om hur man kan säkra upp internationell kompetens och ordna boende och skolor åt anställda, säger Jonas Jarvius som är vd för medicinteknikbolaget Q-Linea med ett hundratal anställda i Uppsala.

I Uppsala finns omkring 100 företag inom Life science. Sammanlagt omsätter bolagen årligen 28 miljarder kronor. 

– Nu kommer vi fortsätta driva de här frågorna och ta upp dem i de olika sammanhang där vi verkar, säger Håkan Tribell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!