Ökat intresse för begagnade herrplagg

Intresset för att handla second hand-kläder växer i Uppsala. Det visar en sammanställning från Tradera.

Skinnjackor på rad i en second hand-butik.

Skinnjackor på rad i en second hand-butik.

Foto: Jens L´Estrade/TT

Ekonomi2019-10-21 15:58

Sedan tidigare har dam- och barnkläder varit mest populärt att handla på auktionssajten Tradera – och är så fortfarande. Men under det senaste året har även köpen av begagnade herrkläder ökat kraftigt i Uppsala – och är numera den fjärde största kategorin på sajten jämfört med den sjätte största under fjolårets mätning.

– Vi ser att HUI:s utnämning av det begagnade plagget som Årets Julklapp 2018 förstärkte den här tydliga utvecklingen. Men Sverige präglas också av ett allt starkare klimatengagemang. Många vill leva mer hållbart och ser över sin egen konsumtion för man inser att det inte längre är hållbart att bara köpa nytt, nytt, nytt, säger Traderas presschef Sofia Hagelin i ett pressmeddelande.

Sammanlagt ökade handeln på Tradera med begagnade kläder i Uppsala med 15 procent under perioden 1 januari till och med 15 september.

– Försäljningen av second hand-mode ökar förmodligen därför att allt fler inser att deras kläder kan leva vidare i någon annans garderob, samtidigt som man kan tjäna en slant och göra något gott för klimatet, fortsätter Sofia Hagelin.

Utöver kläder är leksaker (tredje flest köp i Uppsala), keramik och porslin (femte mest köp) och DVD-filmer (sjätte mest köp) kategorier som säljer bra i Uppsala.

De kategorier som har ökat mest i försäljning under mätperioden är dock svenska serietidningar (91 procent), tidigare nämnda DVD-filmer (67 procent), skönlitteratur (46 procent) och sticklingar (45 procent).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!