På Kungsängsesplanaden ligger det senaste nytillskottet i stadens matflora. Här kommer gästerna varje onsdag få chans att vara med i köket.

Restaurangen är den andra som paret Christina och Jimmy Patsiou öppnat i Uppsalatrakten. Den första ligger i Svista.

– Vi drev tidigare en restaurang i turistorten Älmsta nära Väddö, men längtade sedan efter att öppna något i Uppsala, en riktig stad som inte bara lever under sommarhalvåret, säger Christina Patsiou som föddes i Grekland.

Hon är utbildad på Boston Culinary school och har tidigare arbetat på flera restauranger runtom i USA.

Hur kom det sig att du flyttade till Sverige?

– Det var kärleken som tog mig hit. Jag träffade Jimmy på en semesterresa till Grekland. Han bodde i Sverige och till slut hamnade vi i Hargshamn, säger Christina Patsiou.

I den nya restaurangen i Uppsala kommer de att satsa på autentisk grekisk mat, men även på veganskt och internationella rätter.

I Älmsta gjorde sig paret känt för att på grekiskt maner ta hand om gästerna genom att prata en stund med alla. De hade också ovanligt många och vackra krukor med blommor som hängde över och runt borden.

Kommer ni ha något liknande här?

– Nej, men jag hoppas att gästerna ska märka att mitt andra stora intresse i livet efter mat är inredning. Däremot kommer vi att ha öppet kök här på onsdagar, vilket är ganska ovanligt, säger Christina Patsiou.

Tanken med försöket är att vara öppna med hur maten lagas, att gästerna ska se att köket är rent och att rätt råvaror används.

– Nuförtiden är många restauranggäster intresserade av vilka råvaror som ingår och hur mat lagas. Genom att bjuda in gästerna i köket får vi inte bara en chans att visa att vi använder råvaror som lokalproducerat från Lövsta kött, utan gästerna kanske även vill lära sig mer om matlagning, säger Christina Patsiou.