Många har någon gång hyrt bil på semestern eller vid andra tillfällen. Oavsett om du hyr på hemmaplan eller i utlandet finns en del saker att ta ställning till. Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken, får många frågor om vad man tänka på för att inte råka i trubbel.

Hyrbilen kan bli en bra upplevelse och inget att oroa sig för om man läser avtalet noga. Gå igenom det innan du bokar bilen så du vet vad som gäller, säger han.

En mängd undantag

Artikelbild

| Att hyra bil på semestern är för många förknippat med frihet. Men det finns en del att tänka på innan man skriver på ett avtal.

Det är inte ovanligt att man annars blir avskräckt när man kommer till hyrdisken och ska hämta ut bilen.

Uthyraren erbjuder extraförsäkringar och förklarar att det kan kosta massor om man inte tecknar dem. Har du inte läst avtalet riskerar du att teckna försäkringar i onödan eller så missar du en viktig försäkring, säger Magnus Hjelmér.

På papperet kan man tro att grundskyddet av hyrbilarna är gott nog. Det kallas ofta för en helförsäkring, men kruxet är att den har en mängd undantag. I vissa fall täcker den nästan bara plåtskador. Då måste man teckna en extraförsäkring. Lägger du till kostnaden för detta till hyrpriset blir den totala summan plötsligt mycket högre.

Extraförsäkringen kan kosta bortåt 60 kronor per dag. Är du borta 14 dagar blir det drygt 800 kronor. Det är bra att vara medveten om, säger Magnus Hjelmér.
Artikelbild

| Grundskyddet av hyrbilarna är ofta gott på papperet. Kruxet är att det kan finnas en mängd undantag.

Självrisken reserveras

Trots detta är självrisken hög och därför reserverar hyrbilsfirman pengar från ditt konto.

Artikelbild

| Oavsett om du hyr bil på hemmaplan eller i utlandet finns en del saker att tänka på.

Det brukar vara ungefär 1 000 euro (cirka 10 600 kronor, reds anm) om du hyr bil i till exempel Spanien. De pengarna får du tillbaka om inget händer. Har du inte så mycket pengar på kontot kan du betala en avgift för att firman ska reservera ett lägre belopp. Även den avgiften kan bli dyr och den får du inte tillbaka.

Hyr du via en förmedlingsfirma i stället för direkt av biluthyrningsföretaget erbjuder de ofta en extraförsäkring som eliminerar självrisken om du råkar ut för en olycka.

Artikelbild

| Grundskyddet av hyrbilarna är ofta gott på papperet. Kruxet är att det kan finnas en mängd undantag.

Andra kostnader

Utöver allt detta finns en mängd andra kostnader som kan tillkomma. Bland annat förekommer särskilda flygplatsavgifter på hyrbilar. Magnus Hjelmér berättar att hans pappa fick betala åtta procent extra på hela hyrsumman för att han hyrde på flygplatsen.

Artikelbild

| När avtalet är klart och du ska hämta din bil, glöm då inte att se över den först. Påtala för hyrfirman om det är skador som inte finns med i deras protokoll.

Vill du till exempel också hyra en barnstol kostar den extra. Vi betalade 700 kronor för två veckor. Väljer du att återlämna bilen fulltankad men av någon anledning inte gör det – ja, då kostar det extra. Var noga med alla detaljer så att du inte blir blåst på pengar, säger Magnus Hjelmér.

När avtalet är klart och du ska hämta din bil, glöm då inte att se över den innan du kör iväg. Påtala för hyrfirman om det är några skador som inte finns med i deras protokoll och kolla gärna oljestickan.