"Jag vet att det finns skatteskulder"

SGE:s konkursförvaltare ska undersöka om det funnits "guld i företaget" och om det i så fall försvunnit. Men än vet han inget, säger han.

SGE har över 4,5 miljoner kronor i skulder hos Kronofogdemyndigheten. Skatteverket har tidigare förklarat att de saknar förtroende för bolagets ledning.

SGE har över 4,5 miljoner kronor i skulder hos Kronofogdemyndigheten. Skatteverket har tidigare förklarat att de saknar förtroende för bolagets ledning.

Foto: Staffan Claesson/UNT arkiv

Ekonomi2019-10-10 12:00

Nu inleder konkursförvaltaren Jonas Reiner, advokat, arbetet med att reda ut turerna i Enköpingsbolaget SGE:s konkurs. Inom kort ska han träffa tillsynsmyndigheten i konkurser vid Kronofogdemyndigheten. 

Bakgrunden är de uppgifter om misstänkt mygel med den statliga lönegarantin som utretts tidigare i år. Flera personer krävdes då på återbetalning.

I övrigt uppger Jonas Reiner att han inte vet mycket om bolaget SGE. 

– Jag vet att det finns skatteskulder på mellan 4 och 5 miljoner kronor. I övrigt vet jag väldigt lite, säger han.

Enligt sin senaste årsredovisning omsatte SGE 70 miljoner kronor under 2018. Förlusten blev 15 miljoner. Däremot ska företaget haft tillgångar på 25 miljoner kronor.

– En fråga jag ska ställa är om det så att säga funnits guld i företaget. Och har det försvunnit ska jag försöka reda ut vart det tagit vägen och med vilka verktyg vi i så fall kan få pengar tillbaka. Men jag har ingen aning om det är så.

 I vintras berättade vi att det fanns leverantörsskulder på över 11 miljoner kronor. Vad som hänt med dem uppger Jonas Reiner att han inte vet.

Inom kort ska han också träffa bolagets ende ordinarie styrelseledamot, Rolf Peter Hagerman. Han sitter i flera bolagsstyrelser med koppling till SGE, däribland omskrivna Systemhus. 

Det är han som föreslagit Jonas Reiner som konkursförvaltare. Jonas Reiner säger sig vara helt ovetande om varför.

 – De ville ha mig som rekonstruktör också, men vi sade nej. Det såg för svårt ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!