Efter en lång dvala är det skönt att kvickna till igen. Franska Citroën har genomlevt ett par sömniga årtionden, även om somliga av märkets bilmodeller har varit hyfsat pigga i både idé och utförande.

De senaste åren har Citroën klivit upp ur sängen och gnuggat gruset ur ögonen. Det har skett under ledning av bolagets vd, Linda Jackson, med målet att hitta en position mellan de andra syskonen i PSA-koncernen: Peugeot, DS Automobiles och Opel, samt naturligtvis att locka fler köpare.

Komfortabelt

Artikelbild

| Citroëns designavdelning har mejslat fram en frontdesign för märkets alla modeller som är lätt att känna igen. C5 Aircross har den kraftiga kromlisten runt bakdörrarnas fönster som signum.

Det märks i ett nytt designspråk och även i försöket att återerövra positionen som bekvämlighetsmästare. Citroëns bilar var länge kända för sina pösiga komfortegenskaper. Det handlade dels om att stolarna var mjuka som vattensängar, dels om den speciella fjädringstekniken med gashydraulik i stället för stålfjädrar.

Gashydrauliken är numera borta ur programmet – sannolikt alldeles för dyr att tillverka när de fyra bilmärkena måste samordnas maximalt under skalen. Men en liten frihetszon har Citroën fått i form av hydrauliska kuddar som kompletterar stålfjädringen. Det känns i Citroën C5 Aircross, märkets första egna försök i suv-segmentet.

Inte sportig

Tekniskt är C5 Aircross nära släkt med Peugeot 3008, men körkänslan skiljer mer än man kan tro. I Citroëns mellanstora suv finns inte ett uns sportighet – det här är en bil som aldrig uppmuntrar till hetsig kurvtagning.

Artikelbild

| En i stort sett okonstlad förarplats med en mix av skäligen enkla och mer påkostade materialval. Multimediaskärmen är bättre än i tidigare Citroënbilar, men ännu inte i klass med marknadens bästa.

Många ojämnheter i vägbanan som får andra bilar att hoppa till bemästrar C5 Aircross med en dämpad duns. Tvärgående hinder som broskarvar hanterar den däremot ungefär lika bra eller dåligt som bilar med enbart stålfjädring. Lika mjuk som det mindre syskonet, C4 Cactus, är den inte i något läge. C4 Cactus var först ut med de nya ”kuddarna” förra året.

Framstolarna är betydligt mjukare än i de flesta andra moderna bilar (provbilen är i utförandet Shine, stolarna skiljer sig från basmodellen Feel), men även dessa är snäppet fastare i hullet jämfört med C4 Cactus. Uppenbart har Citroën hållit igen egensinnet en smula med C5 Aircross, kanske för att inte skrämma bort presumtiva köpare.

Artikelbild

| Baksätet består av tre separata stolar som kan justeras i längsled. Men inte ens i den bakersta positionen är benutrymmet något att skryta med.

Trevligt alternativ

Innerutrymmena är godkända, även om baksätet är förvånansvärt trångt för storleksklassen. Särskilt benutrymmet är sämre än i vissa konkurrenter. Motorn i provbilen är en bensindriven 1,6-liters som ger 181 hästkrafter. Det är en kraftkälla som passar bilen väl och som arbetar harmoniskt tillsammans med den åttaväxlade automatlådan, vilket är standard i alla motorversioner. Framhjulsdrift är enda alternativet, men det finns ett ”elektroniskt terrängprogram” för olika körunderlag. Det är av tveksamt värde, men kanske kul att det finns.

Artikelbild

| Provbilen har lite extra fina stolar med bland annat massagefunktion. Mjukare stoppning än i någon annan modern bil – men därmed inte sagt att långfärdskomforten gynnas. Under långa körpass föredrar somliga ryggar en fastare grund att vila mot.

Citroën C5 Aircross är inte den mest kompletta eller perfekta bilen i storleksklassen, men för den köpare som söker en smula särprägel och som uppskattar bilens komfortinriktning är den ett trevligt alternativ.