Fastighetsköpet är en förlustaffär

Uppsalas politiker har inga guldbyxor. Stoppa Uppsalahems slösaktiga fastighetsförvärv, skriver Philip Syrén.

Slöseriombudsmannen Philip Syrén är mycket kritisk till Uppsalahems planer på att köpa privata hyresfastigheter för 885 miljoner kronor.

Slöseriombudsmannen Philip Syrén är mycket kritisk till Uppsalahems planer på att köpa privata hyresfastigheter för 885 miljoner kronor.

Foto: David Rydell/Skattebetalarnas förening

Debatt2024-02-26 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsalahem ska köpa tre fastigheter för 822 miljoner kronor. I ärendet som ska behandlas på Uppsalas kommunfullmäktige i dag måndag står det att affären ger ett positivt nettokassaflöde på cirka 15 miljoner per år. Det vill säga att inkomsterna (hyrorna) är 15 miljoner kronor högre än de samlade utgifterna (fastighetskostnader, räntor och amorteringar) per år. Detta är den enda information som ges kring vilket nettoresultat som affären ger Uppsalahem, Uppsala kommun och dess invånare. Kommunfullmäktige ska även besluta att utöka Uppsala kommuns låneram för att Uppsalahem ska kunna låna 822 miljoner kronor för att betala fastigheterna.

Enligt kommunalrådet Stefan Hanna (UP) och styrelseordföranden Elnaz Alizadeh (S) är det en “unik möjlighet” (UNT 16/2) och jag är benägen att hålla med: för det är sällan eller aldrig man får chansen att tillskansa sig en årlig intäkt om 15 miljoner kronor utan att spendera en enda krona från det egna bankkontot. 

Det är lätt att föreställa sig hur de satt på Uppsalahems kontor och knäckte gåtan kring hur pengarna bara kan rulla in. Hur sedan denna visdom, som ingen i finans- och fastighetsbranschen har upptäckt tidigare, spreds till stadshuset och skapade en våg av eufori. Enligt Stefan Hanna och Elnaz Alizadeh stod en enig styrelse i såväl Uppsalahem AB som Uppsala Stadshus AB bakom det fördelaktiga förvärvet!

Det framstår som ett manus till en humorserie som gör narr av kommuner, men är dessvärre sant. Det jublas i breda led över en affär där det inte finns någon annan information till de förtroendevalda i kommunfullmäktige än att den ger ett positivt nettokassaflöde på 15 miljoner kronor per år utan att satsa en enda krona ur egen plånbok.

Det är uppenbart att kommunens politiker har blivit förledda. I ärendet anges att driftnettot, det vill säga kassaflödet innan räntor och amorteringar, uppgår till 35 miljoner kronor per år. Om vi antar att kommunens långa ränta skulle vara 3,5 procent och lånen amorteras med en procent per år så räknar vi snabbt ut att nettokassaflödet blir minus två miljoner kronor per år.

Det kommer med andra ord kosta Uppsalahem två miljoner kronor per år att äga fastigheterna i fråga. Pengar som kommer behöva tas från Uppsalahems nuvarande hyresgäster och i förlängningen minska utrymmet för renoveringar och nybyggen. Kort och gott: en unik möjlighet att vaska andras pengar.

Karl Rydå sa det i en ledare (UNT 3/2) och det tål att upprepas: politiker i Uppsala ska inte leka affär. Sluta tro att ni har guldbyxor! Byxor vars fickor endast är Uppsalabornas plånböcker.