Ge uppehÄllstillstÄnd till afghanska medborgare

I Sverige finns ett okÀnt antal afghaner medborgare som saknar uppehÄllstillstÄnd, skriver Karin Fridell Anter och Ingrid Eckerman.

Ensamkommande asylsökande och nÀtverket Ung i Sverige manifesterar 2017 pÄ Medborgarplatsen i Stockholm för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Ensamkommande asylsökande och nÀtverket Ung i Sverige manifesterar 2017 pÄ Medborgarplatsen i Stockholm för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Foto:

Debatt2023-05-07 06:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Tusentals afghanska flyktingar lever i Sverige helt utan rÀttigheter, utan statliga eller kommunala bidrag och utan rÀtt att försörja sig genom arbete. Samtidigt kan de inte utvisas till talibanernas Afghanistan. DÀrför bör de ges uppehÄllstillstÄnd pÄ grund av praktiska verkstÀllighetshinder.

I Sverige finns ett okÀnt antal afghanska medborgare som har sökt asyl, fÄtt avslag och nu saknar uppehÄllstillstÄnd. Inget register finns över papperslösa. Hösten 2019 angav polisen att 7 000 afghaner, dÀrav 1 000 barn, med utvisningsbeslut levde i Sverige. I dag Àr de fÀrre dÄ en del fÄtt uppehÄllstillstÄnd efter ny asylprövning och flera tusen flytt vidare till andra europeiska lÀnder dÀr de oftast har fÄtt asyl.

Kvar finns nÄgra tusen afghaner, varav de flesta har levt i Sverige sedan 2015. Siffran ökar med ny praxis för gymnasielagen, genom att de som har fast jobb fÄr utvisningsbeslut och tvingas sluta jobba om de inte fÄtt sina jobb inom sex mÄnader efter gymnasieexamen. Dessutom fattas utvisningsbeslut för ungdomar som levt i Ätskilliga Är med tillfÀlligt uppehÄllstillstÄnd eftersom de sökt asyl som barn, men som anses kunna utvisas eftersom de nu har fyllt 18. Afghanska flickor och kvinnor bedöms sedan i höstas ha skyddsskÀl och fÄr uppehÄllstillstÄnd. Afghanistan anses fortfarande sÀkert för mÀn, Àven för dem som har levt hela sitt liv som flyktingar i andra lÀnder.

Migrationsverket bedömer att det i dag inte föreligger nÄgot generellt praktiskt verkstÀllighetshinder till Afghanistan. Vi kan inte se vad detta grundar sig pÄ.

  • Det finns ingen möjlighet till tvĂ„ngsutvisning. Det Ă„tervĂ€ndaravtal som fanns innan talibanerna tog makten gĂ€ller inte lĂ€ngre, och Sverige har inga planer pĂ„ att erkĂ€nna eller sluta nĂ„gra avtal med Afghanistans nuvarande regim, vilket bekrĂ€ftas av migrationsminister Maria Malmer Stenergard i Aftonbladet 27 april
  • För de flesta Ă€r det omöjligt att Ă„tervĂ€nda Ă€ven om de skulle vilja. De flesta afghaner i Sverige saknar giltiga hemlandspass. Eftersom Sverige saknar diplomatiska förbindelser med Afghanistan finns ingen möjlighet att skaffa pass. Migrationsverket tillhandahĂ„ller inte de resedokument som krĂ€vs för att man ska kunna boka flygbiljetter och visum för mellanlandningar eller slĂ€ppas in i Afghanistan.
  • Migrationsverket anger pĂ„ sin hemsida att den som Ă„tervĂ€nder frivilligt kan fĂ„ ett Ă„teretableringsstöd pĂ„ 30 000 kronor vid "hemkomsten". PĂ„ förfrĂ„gan svarar de att den utbetalande organisationen IOM inte finns pĂ„ plats i Afghanistan. Detta tyder pĂ„ att inte ens Migrationsverket ser det som realistiskt att faktiskt Ă„tervĂ€nda.

Talibanernas regim i Afghanistan Àr inte representerad i FN och Àr inte internationellt erkÀnd. Den afghanska grenen av IS vÀxer och skyddas av talibanerna. FN har i en aktuell resolution skarpt fördömt talibanernas behandling av kvinnor. Det finns inga realistiska skÀl att tro att Sverige inom överskÄdlig tid kommer att erkÀnna och upprÀtta diplomatiska förbindelser med Afghanistan. DÀrmed kommer det fortsatt vara omöjligt att genomföra utvisningar dit.

Att ge uppehĂ„llstillstĂ„nd till de afghanska medborgare som finns i Sverige skulle gynna alla parter. Polisen, migrationsverket och domstolarna skulle kunna koncentrera sig pĂ„ andra arbetsuppgifter i stĂ€llet för att kontrollera papperslösa och hantera förnyade asylansökningar. Ingen skulle behöva leva underjordiskt och tvingas till svartjobb för att försörja sig, och ingen skulle pressas ut i skuggsamhĂ€llet. I stĂ€llet skulle de göra nytta i det svenska samhĂ€llet och betala tillbaka det som skattebetalarna har lagt ut pĂ„ deras utbildning. De som redan har jobb skulle kunna fortsĂ€tta att jobba och betala skatt och deras arbetsgivare skulle fĂ„ behĂ„lla sina medarbetare. 

Utöver detta skulle ett generellt beslut om uppehÄllstillstÄnd ge trygghet och framtidshopp till en grupp mÀnniskor som har drabbats oproportionerligt hÄrt av lagÀndringar, oklarheter, fördröjningar och osÀkerhet i rÀttstillÀmpningen sedan de kom till Sverige för Ätta Är sedan.