Björn Bergman

Centrumbloggen

Björn Bergman bloggar om sin stadsdel centrum.
Detta är en extern blogg utanför UNT:s utgivaransvar

Borta hemma

San Sebastian Lång resa som startade kvart i fem men ska man resa får man stiga upp tidigt. inte ens barerna var öppna när vi kommer till flygplatsen. Enda gången man tycker det är helt ok med en bira halv sex på morgonen verkar vara på Arlanda. Fick bli en frukostpåse på Max istället och en bira så fort planet lyft... " vaknade nykter men nu börjar det ordna upp sig" som det sägs i filmen. En bira kl sju sen somnade jag och vaknade när vi börjar glid in över Spanien ( eller Baskien, tror en basker inte skulle gilla att bli kallad keps.. menar spanjor). Mycket trassligt att köpa biljetter till bussen från Bilbaos flygplats speciellt om man är totalt dum i huvudet, som undertecknade. Köper biljett fel väg... som om det hade någon betydelse men för den icke engelsk talande chauffören hade det väldigt stor betydelse. Var tog; " en busschaufför, en busschaufför det är en man med glatt humör" vägen?

Kom till slut fram. Visste att vi bokat ett pensionat mitt i gamla stan men vi lyckades inte hitta det trots att vi står utanför dörren. Ytterst hemligt.. till slut fick vi ett mycket trevlig och ljust rum med fransk balkong ( varför i hela friden heter det så?) där det faktiskt gick att få plats med en pall. Duger för mig. 

Så, vad gör man i San Sebastian en lördag... äter pintxos och mer pintxos och sen ytterligare fler. Fantastiskt gott. Tänkte vi skulle äta riktig sen lunch/ tidigt middag... nästan omöjligt... Pintxos är det som gäller hela dagen och natten. Hittade till slut ett ställe som faktiskt hade sallad, fantastiskt bra... 

Efter en tupplur " did we hit the bars"... ok, kanske inte. började dock med B-club... totalt tomt... just ja, klockan är bara nio... oerhört trevlig bartender från Dominikanska republiken som var pratsugen.. kul

sen blev det bargatan och... gissa... just det pintxos... avslutade med sex stycken och två glas rött... 19 euro... och här kommer min poäng ( va?! har du en poäng i det du skriver.. ok, poäng och poäng... fråga kanske)

Ett glas rött på vägen hem för 1,9 euro.... en pinxtos för 2.

hemma glas vin 135 ( aaltos i fredags) räkmacka 169 ( arlanda), OK kanske dåliga exempel men ni förstår poängen...
Vi skippar matlagningen och tar en bit på stan... som det heter i reklamen "tack för bynk" om det nu är det han säger. Tragisk reklam förresten. Ta mobillån för att köpa klasstulpaner.... kanske vore en ide... betala middagen på avbetalning... nytt område för Klarna kanske...
Så, inte undra på att San Sebastian är europas mathuvudstad ( säker någon som säger Lyon nu men Donostia har flest stjärnor i vägguiden) när det är billigt äta vardagsmat och inte tokdyrt med fine dining så får man ett beteende som är annorlunda än hemma.
Får väl starta en egen bar snart. Bar Bergman... god mat med matchande gin och tonic...så, kl är 9 ( and all is well) hustrun sover fortfarande och ni tror att jag längtar till frukosten... fel fel fel... längtar till kvällens första cocktail... får väl hålla igång med lite Vino Tinto innan dess. Vino Tinto... är nog det spanska ord som flest svenskar kan.

fler dag av samma

San Sebastian Fantastiskt trevlig stad. Finns allt inom kort gångavstånd plus att maten är bra nästan överallt. Vi har inte satsat på någon guide restaurang, känns omoraliskt att lägga 5000 spänn på en middag, men även dom som inte har en stjärna är överlag bra. Hyggliga priser men, tyvärr, går det rätt mycket pengar ändå. Frukost, lunch, mellanmål ( pintxos förstås), eftermiddagsdrink, middag, nattmacka ( pintxos förstås) och slutligen en sängfösare... fast det är ju semester och vi slipper handla mat till midsommarafton, det är inte heller billigt. 

Avslutat kvällen på samma pintxos bar nu tre kvällar i rad. Första kvällen ett gäng från Montreal som var här på konferens ( gjorde tydligen ett verktyg som utvärderar hur mycket vätska det är i snö så det är ju självklart att man ska ha möte i San Sebastian....), andra kvällen ett gäng från Argentina och igår ett par från Tokyo ( hade mexikansk restaurang strax utanför). en riktig smältdegel. Sen säger man att klart vi ska ses när vi kommer till Tokyo, Montreal eller Buenos Aires... men det kommer aldrig att hända. Det är som ölkontraktet... fler inställda möten än genomförda.

så, dags för avfärd till Bilbao för ett besök på Guggenheim och kanske lite shopping innan det är dags att åka hem

Någon som har bra tips på var man kan få en sill och nubbe imorgon? Lär bli svårt. Får bli grillad ansjovis med gin instället, får duga det med

 

Önskar jag var ung

Balkongen Önskar att jag var ung igen.
Kommer knappt ihåg hur det va.
Var nu rätt länge sen.  
Får nog nöja mig med det jag har ida. 

OK, man blir aldrig något poet, ordets gåva flög inte min väg.. " men du kan ju så mycket annat"... what? som vaddå, nope totalt okunnig. Visa talangen, inte så lätt. 

Rätt irriterande med folk som får alla gåvor, kan dom inte dela med sig? Sjunga, spela, skriva låtar, måla, skriva böcker.. om man hade en lite skärv av ( i detta fallet refererar jag till Uffe) talangen en del folk har så skulle man inte sitta här och skriva gratisblogg för tre läsare ( hade mamma levt så är jag säker på att hon hade läst och visserligen förfärats men då hade det kanske varit fyra). 

Så, tillbaka till ämnet. Idag verkar ungdomarna roa sig genom att stå på lastbilsflak och skriva " för fan vad vi är bra för vi har tagit studenskan" får man verkligen säga så? märkligt. I lumpen sa man " jag tar befälet" hade funkat bättre för mig om vi haft kvinnliga befäl men se det hade vi inte på den tiden. 
Hur som helst så skulle man idag vilja stå med vit kostym, mössa i handen och en öl andra handen ( and, on the other hand, I have five fingers.. inte idag, där har jag en öl) och tro att det är nu livet börjar. Sant men kanske inte riktigt som man trodde när man var 19 och otroligt trött på skolan.. Here it comes, here comes the life... Bara att inse att man aldrig haft det bättre än när man gick i skolan oavsett om det var gymnasiet eller universitetet. Studielånet räckte bra, extra jobb fanns det alltid, inga bekymmer annat än när man skulle tenta men det var inte så ofta och det finns ju alltid omtentor och dessutom; vem behöver en examen? min har inte gett något iallafall. Bättre okunnig och glad än studerad och olycklig..

semester

kumla strand dags nu att ha lite högre frekvens på plattityderna. inspirerad av den gode ehrenmark förstås.

Semester i fredags, kläm dag, squeeze day... ok, det heter inte så men men. 

Klippa gräset, riva hundgården, bära ris, ta en gammeldansk, riva häcken, sätta fast planteringsplåtar, ta en gammeldansk, ansa landet, plocka ogräs, hälla ut planteringsjord, måla väggen i gäststugan, klappa katten, fundera på varför cabben inte alltid fungerar, ta en gammeldansk, kontrollera att stararna har det bra och .. lyssna på den brillianta dokumentären om The Clash.. "Stay free" 
spotify:show:51evn6HmX9KhCwJA2MAuYx

trädgårdsjobb går så mycket lättare med lite Clash i lurarna. Tveksam om någon av dom någonsin krattat löv eller klippt en gräsmatta, mycket tveksamt. Fast i gengäld har jag aldrig kunna spela nåt, sjunga nåt eller skriva texter som Strummer så jag antar att det jämnar ut sig. Enda som någonsin skrivit en sång om gräsklippare är väl antagligen Genesis/ Peter Gabriel. "I´m a lawnmover, you can tell me by the way I walk".

 

IT support

around and around internetuppkopplingen gick ner 10.10... där rök den dagen. man tror självfallet att det är ens eget fel.. startade om routern, startade om datorn, startade om mig själv ( björn 2.0?... snarast björn 1542.0) inget fungerade. fick väl klara med med 3g ett tag, det löser sig som han som som sket i vasken. Inte fan löste det sig, vet inget om det där i vasken. Ringer supporten. Har dom gått charmkurs eller? supertrevliga.. jaha.. här ser jag problemet det löser sig bla bla... btw du behöver inte något annat? som vaddå tänkte jag men sa inget.. nej, det är bra, tack.. man är väl väluppfostrade. Detta kan ta lite tid, sa killen, typ 30 minuter... 

två timmar ringer jag igen... långa minuter ni har.. jaha. vad var det du hette, personnummer, adress, skonummer, IQ? vafan jag knappade ju in allt redan innan du svarade.. men det sa jag inte, man måste vara vänligt mot sin it-support... Slutar väl med att hon fixar problemet en gång till och nu fungerade det faktiskt. kors i taket.. får bli kors i golvet, når inte taket. Sen började hon; du ska inte köpa mer datamängd? vet du att vi nu har mobiltelefonerbjudanden, bla bla.. jaja, alla ska ju leva. Man är ju inte så himla förtjust i säljare ( som jag säger till mig själv när jag varje morgon ser mig i spegeln.. hur fan hamnade jag i återvändsgränden sälj? fick väl inget annat jobb antar jag). 

Så. nu har jag alltså spenderat en eftermiddag med att komma tillbaka exakt där jag var kl 10 i morse. Påminner lite om orientering.. eller maratonlöpning, springa 42 km för att komma tillbaka till där man startade.  Man säger att det är resan och inte målet som är det viktiga... gäller inte maratonlöpning, lovar. 

 

 

 

 

 

 

Björn Bergman

Ålder: 61 år

Bor: Centrums utkant

Arbetar: Med affärssystemförsäljning.

Familj: Två utflugna barn, en bonusdotter, katt. Just ja, en fru också

Gillar: Det mesta faktiskt

Gillar inte: Förljugna människor utan humor och självdistans.

Gör om tio år: Sitter någonstans och skriver plattityder och förvånas över all tid jag lagt ner på bloggande utan att tjäna en enda krona

Bäst med min stadsdel: Tyst och lugnt men ändå nära

Saknar i min stadsdel: Ingenting, kanske en tunnelbana.

Externa bloggar

Stadsdelsbloggar