Höjd vattentaxa slår mot Uppsalas svagaste

En högre vattentaxa ökar slöseriet. Vill inte Miljöpartiet värna framtida generationers ekosystem, undrar två sverigedemokrater.

Röstar Miljöpartiet för höjdarliv för poolägare eller naturen och de svaga i samhället, undrar artikelförfattarna.

Röstar Miljöpartiet för höjdarliv för poolägare eller naturen och de svaga i samhället, undrar artikelförfattarna.

Foto: Linda Forsell / SvD / TT

Debatt2019-10-04 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid nästa sammanträde nu på måndag väntas kommunfullmäktige besluta om att höja vattentaxan i kommunen. Sverigedemokraterna väljer att rösta nej till en ny modell för vattentaxa. Skälen är flera.

Den nya taxan innebär att det blir billigare för enskilda hushåll som spenderar mycket vatten då den fasta avgiften kommer att höjas, medan den rörliga delen kommer att sänkas.

Det innebär att hushåll som spenderar mycket vatten kommer att få en sänkt avgift. Exempelvis kan hushåll med utomhuspool få en lägre kostnad för vattnet när de fyller poolen jämfört med tidigare.

Mycket av det vatten Uppsalaborna dricker av kommer från Tämnaren, som ligger strax utanför Östervåla och historiskt sett har haft skiftande vattennivåer. Så sent som förra året larmade ordförande för Tämnarens vatten att vattennivån var kraftigt under det normala.

Miljöpartiets dåvarande kommunalråd, Maria Gardefjäll, uttalade sig i P4 Uppland och lovade att se över olika alternativ för en fortsatt hållbar vattentäkt.

Då framstår det som mycket märkligt att Miljöpartiet förespråkar en ny modell för vattentaxa som kommer att leda till att Tämnaren dräneras ytterligare, ett område som dessutom är ett Natura-2000 område. Är det inte viktigt för partiet att bevara ett unikt ekosystem för framtiden?

Enligt tydliga siffror som presenterats i beslutsmaterialet visar statistiken att förbrukningen av vatten per invånare i Uppsala har en nedåtgående trend. För varje år minskat vattenkonsumtionen något och på en tioårsperiod har det inneburit en minskning med tio procent.

Det är en trend som vi välkomnar då Uppsala växer och fler behöver dela på de vattenresurser som finns. Det nya beslutet skulle medföra att de incitament som finns på plats idag, som premierar ett ansvarsfullt användande av vattnet, skulle kraftigt minska eller närapå försvinna.

Ensamhushåll och pensionärer, en grupp med små ekonomiska marginaler, kommer särskilt att drabbas. UNT har tidigare rapporterat om detta mot bakgrund av den nya förändringen och många med små marginaler kommer troligtvis inte att ha råd med en kraftigt höjd avgift för sitt vatten.

Bakgrunden till den förändrade taxan är en harmonisering med övriga svenska kommuner och för att Uppsala vatten AB lyfter fram att det är lättare för bolaget om man har en stor andel fasta intäkter. Då hävdar Miljöpartiet med flera att vi måste göra som alla andra.

Det är ett argument som är ohederligt. När det kommer till miljön kan inte målsättningen vara att försämra incitamenten för en miljövänligare livsstil när vi på en rad andra miljöområden som transporter och återvinning noggrant söker sätt att öka incitamenten för bra miljöval.

Nuvarande vattenkonsumtion per invånare är tydligt förutsägbar och därmed kan man också utan bekymmer justera taxan i vanlig ordning utifrån bolagets prognostiserade kostnader som ska täckas av vattenavgiften.

Oavsett vilket förslag till taxekonstruktion som klubbas på måndag kommer man fortsättningsvis kunna välja att vattna trädgården, fylla poolen och duscha onödigt länge. Det tragiska med Miljöpartiets linje är att man vill premiera sådant beteende genom att marginaleffekten för vattenslöseri föreslås bli tydligt mindre.

Det sker på bekostnad av de miljömedvetna och ensamstående pensionärer i villa som drabbas hårdast. I tider som dessa där vi alla hävdar att vi vill förbättra miljön och inte slå mot de resurssvaga framstår Miljöpartiets linje som både ogenomtänkt och hjärtlös.