Europas klimatpolitik ska inspirera

EU:s politik ska bygga på vetenskapliga råd. Innovation ska visa vägen mot lägre utsläpp, skriver Europaparlamentariker Jessica Polfjärd (M).

Europa ska visa vägen med innovation och inspiration för att sänka de egna och andras utsläpp, skriver Jessica Polfjärd (M).

Europa ska visa vägen med innovation och inspiration för att sänka de egna och andras utsläpp, skriver Jessica Polfjärd (M).

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2019-10-02 01:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan började Europaparlamentets utfrågningar av kandidaterna till den nya EU-kommissionen. Miljön och klimatet är ständigt aktuellt i Bryssel, men särskilt just nu efter det att Ursula von der Leyen presenterat sin “gröna giv”.

Ett stort fokus riktas därför mot utfrågningen av den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans, som är tilltänkt att ha det övergripande ansvaret för initiativet.

Europa har chansen att göra skillnad för klimatet globalt. I egenskap av världens största ekonomi har vi ett särskilt ansvar att visa vägen för vår omvärld. Det förutsätter en smart utformad politik. Här har den tillträdande EU-kommissionen och Timmermans ett tungt ansvar.

Om han klarar sig igenom utfrågningen och tillträder som kommissionär finns det fem punkter som han borde fokusera på för en bättre klimatpolitik för Europa.

EU:s klimatpolitik måste inspirera andra länder att följa vårt exempel, inte avskräcka. Det kräver att vi inte fattar beslut som slår undan benen för den europeiska ekonomin. Stora utsläppsländer såsom Kina eller USA kommer inte vara intresserade av att göra som vi, om vår ekonomi stagnerar på grund av vår miljö- och klimatpolitik.

Det låter ofta som att vi i EU och Sverige kan göra allt. Så är det naturligtvis inte. Om resten av världen vill kopiera vår politik, och faktiskt minska sina utsläpp, så påverkar vi på riktigt. 

Alla EU:s medlemsländer måste ta sitt ansvar. Vissa länder i EU har åtagit sig att minska sina utsläpp radikalt, däribland Sverige. Det är bra att vissa länder är ambitiösa och visar vägen för andra. Men det får inte bli så att vissa länder tillåts åka snålskjuts på andra. Alla måste vara med och bidra i omställningen. 

Vi måste tro på och uppmuntra tekniska framsteg. Moderaterna är partiet för hoppfulla, så även inom klimat- och miljöpolitiken. Vi tror att innovation inom allt från jordbruk till industri kan bidra till att minska våra utsläpp.

Politiken behöver underlätta för tekniska innovationer att över huvud taget utvecklas och därefter göra det möjligt för dem att spridas och användas.

Det aktiva skogsbruket måste uppmuntras. Skogen spelar en nyckelroll i vår omställning till ett fossilfritt samhälle. Det finns många som vill se EU-lagstiftning som skyddar europeiska skogar och gör det svårare att bruka dem.

Det är helt fel väg att gå. Här behöver fler lära av Sverige, som under mer än 100 år har bedrivit ett hållbart, aktivt skogsbruk. Vi behöver säkerställa att EU-lagstiftning inte missgynnar biobaserade drivmedel och produkter. I dag missgynnas ofta produkter som härrör från skogsbruket – det gynnar varken ekonomin eller klimatet.

Vi måste lita på vetenskapen. EU:s politik måste vara baserad på vetenskapliga råd. Det gäller inom samtliga områden. Inom klimat- och miljöpolitiken råder det nästan konsensus kring att vi ska lita på vetenskapen, vilket är en uppfattning vi måste försvara.

Men många politikområden kännetecknas rent ut sagt av vetenskapsfientlighet. Det tydligaste exemplet på detta är kanske växtförädling, där miljöpartister gång på gång motarbetar ny teknik som skulle kunna bidra till att minska jordbrukets utsläpp. Timmermans måste stå upp mot uppfattningar som bygger på att blankt strunta i vad expertisen säger.

När kommissionen väl har tillträtt handlar det sedan om att gå från ord till handling. Samtidigt får vi inte vara naiva. Europa kan inte göra allt. Vår framgång är helt beroende av att resten av världen följer efter.

Moderaterna står för en positiv och teknikvänlig klimat- och miljöpolitik och menar att vi kan åstadkomma sänkta utsläpp samtidigt som vi bibehåller vår konkurrenskraft. Jag kommer i Europaparlamentet arbeta för att fler i Bryssel driver på i den riktningen.