Det var inte bara Idrotts- och fritidsnämndens ordförande Rickard Malmströms bristande kommunikation till fotbollsklubbarna som irriterade Sirius efter det en timme och tio minuter långa mötet..

Klubbchefen Michael Lundgren hade även hoppats få höra av Dalkurd innan han fick nys om flyttplanerna av andra källor.

– Nej, vi har inte haft någon kontakt. Och de har inte hört av sig till oss heller. Varken i fjol eller i år, säger Lundgren.

Artikelbild

| Adil Kizil och Michael Lundgren.

Hur ser du på det?

– Det finns ett signerat dokument mellan alla elitklubbar i Sverige att man ska ha code of conduct mellan varandra, och jag säger inte att Dalkurd har hanterat ärendet på fel sätt, för jag vet inte vilka förutsättningar som de har haft eller så i Borlänge, men det är klart att det hade varit skönt att få ett samtal. Det kan jag säga.

Ni träffas ändå i olika Sef-sammanhang (Svensk elitfotboll)…

– Ja, men vi försöker att kanske inte prata om den här typen av frågor då.

Dalkurd representerades på mötet av vice vd Zilan Lawan, akademiansvarige Johan Gustafsson och sportchefen Adil Kizil. Den senare är den som intitaialt tog kontakt med Uppsala kommun och förde klubbens talan på mötet.

Enligt honom stämmer inte Michael Lundgrens uppgifter.

– Vi har pratat med ”Micke” (Lundgren). Det har jag gjort och det har Zilan gjort, säger Kizil.

Så Sirius ljuger?

– Nej, det tänker jag inte säga, men han kanske missuppfattade det. Jag kommer inte att säga att någon ljuger, för det håller inte. Vi har fört några diskussioner och pratat om våra tankar med Sirius. Jag har pratat med Mirza (Jelecak, assisterande tränare i Sirius) väldigt mycket som är en vän till mig där han har ställt frågor om hur vi tänker och vad vi ska vara. Jag har försökt att svara så gott det går. Från vår sida så finns det inga hard feelings mot Sirius. Sedan får man respektera att de reagerar som de gör på grund av att kommunikationen har brustit med kommunen. Från vår sida har vi varit öppna om de har haft några frågor om hur vi har tänkt och vilka planer vi har haft. Vi är inte här för att förstöra för någon, det påståendet kan jag radera direkt. Utan vi tror att vi kan gynna Uppsala som stad.

När hade ni er första kontakt med Sirius?

– Det kommer jag inte ihåg.

Men på ett ungefär…

– När det kom ut första gången tror jag att vi pratade, alltså för någon månad sedan. Jag pratade med Mirza då.

Överlag var annars Michael Lundgren besviken på mötet:

– Jag vet inte om det här tillförde någonting egentligen, utan det blev mer snack om hur man har skött hela frågan. Och det här är ett möte som skulle ha varit före att kommunen tog ställning för Dalkurds sida. Så 2016 borde man ha haft det här tycker jag, säger han.

Men visste man verkligen redan då att de skulle flytta?

– Nej, men det är väl bättre att fråga före att de är på väg, så att man vet förutsättningarna från kommunens sida och vilka utmaningar man står inför. Då hade man haft ett år till på sig att förbereda för hur man ska göra på Löten och Österängen bland annat.

Adil Kizil om mötet:

– Det är klart att det finns mycket motstånd till hela den här flyttfrågan, men den största frågan verkar inte gälla Dalkurd utan hur kommunikationen har brustit från många håll. Det kan inte jag uttala mig om eftersom jag inte är delaktig eller inblandad i det. Annars var det väldigt tråkigt att få det här mottagandet, men jag tror att i längden så kommer vi att gynna Uppsala som stad och Uppsalas fotboll. Vi har många bra idéer som vi vill tillämpa i Uppsala. Vi har gjort mycket gott för Borlängefotbollen och för Borlänge som kommun också med vår ungdomsfotboll och hur vi har satt Borlänge på kartan. Det kan vi göra i Uppsala också och jag tror att andra klubbar kommer att gynnas av det. Självklart är inte första reaktionen så bra, men jag tror att det kommer att bli bra längre fram och vi vill gärna ha en bra dialog med alla föreningar i Uppsala. Inte bara elitklubbarna utan även bredden.

Var det självklart för er att komma hit i dag på mötet?

– Vi fick en förfrågan och vi tror att det var bra att vi var här. Det hade varit sämre om vi inte kommit och fått träffa alla. Sedan finns det frågor som bara vi kan svara på, och nu blandades det in väldigt mycket som att Uppsala kommun kunde säga nej till oss. Men det är två helt olika frågor där Västerås, Stockholm och Gävle kunde ha sagt nej. I de fallen kan man säga nej då det är ett lag från en annan kommun som bara vill hyra matcharenan. Men när ett lag flyttar till en annan kommun kan inte en kommun säga nej. Det är två helt olika frågor.