Västervik sköt nio skott – vann ändå

Almtuna täppte till defensiven och Västervik fick iväg nio (!) skott på mål på tre perioder. Klar hemmaseger? Nej, tvärtom. Västervik vann i förlängning.

Almtunas Pontus Johansson får mycket beröm av tränaren Martin Gudmundsson. Mot Västervik  var han inne på lagets ledningsmål i den första perioden.

Almtunas Pontus Johansson får mycket beröm av tränaren Martin Gudmundsson. Mot Västervik var han inne på lagets ledningsmål i den första perioden.

Foto: Håkan Lundh

Ishockey2019-09-25 21:35

När Almtuna mötte AIK var det svängdörrshockey. Almtuna radade upp chanser och skulle – om man tagit vara på överläget – haft ledningen med tre mål efter första perioden. Minst.

Matchbilden mot Västervik var raka motsatsen till svängdörrshockey.

– Vi tajtade till defensiven och bjöd inte på något. Samtidigt måste vi vara bättre i powerplay, säger Almtunatränaren Martin Gudmundsson, som tyckte att hans lag skapade tillräckligt mycket för att vinna, eller kanske rättare sagt: Man släppte inte till någonting.

Att skjuta bara nio skott på mål under 60 minuters spel hör till ovanligheterna.

– Vi har tryckt på vissa saker i spelet, som att inte byta för mycket chanser, det gynnar inte oss. Västervik kom hit med en defensiv tanke och då kan det se ut så här. Jag tycker att vi är på rätt väg, konstaterar Gudmundsson.

Almtuna tog ledningen i den första perioden när Mattias Johansson styrde in pucken i krysset. Sedan handlade det mest om halvchanser under resten av matchen, men Västervik hade fasligt svårt at komma in framför Daniel Rosengren i Almtunakassen.

Kvitteringen kom i den andra perioden. Först tappade Villiam Haag pucken (i numerärt överläge) i närheten av blå linjen (han fick ett tajt pass) som var nära att friställa en Västerviksspelare. Victor Aronsson fällde honom i mittzon och domaren gjorde strafftecknet.

– Inget att säga om den straffen, den var solklar. Domaren tyckte att det hade blivitett  friläge om inte Victor hade fällt honom, säger Gudmundsson.

Kim Jäger satte straffen säkert.

I förlängningen avgjorde Kim Johansson när han vred sig in framför kassen och tryckte in pucken.

– Det är små marginaler i spel tre mot tre. Gör man sin gubbe så skapar man en bra chans, säger Almtunabacken Per Svensson när han kommenterar det avgörande målet.

Frågan är om Almtunas offensiv – som förvisso var bättre än Västerviks – blev lidande när det defensiva spelet sattes i främsta rummet.

– Det är väl mer att killarna inte vara hundra pigga än att vi stryper offensiven genom defensiven, säger Gudmundsson, som förstås var besviken över  bara en pinne.

– Killarna är värda mer betalt för det jobb de lägger ner ...

Matchfakta

Almtuna-Västervik 1-2

(1-0, 0-1, 0-0, 0-1)

Målen: 1-0 (2.40) Mattias Johansson, 1-1 (28.58) Ken Jäger (straff), 1-2 (60.47) Kim Johansson.

Publik: 1 090

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!