Matchvinnare – som försvinner?

Efter fredagens match mot Västervik tas beslut om Tobias Åhström ska vara kvar i Almtuna eller ej. På onsdagen sänkte han AIK med två mål.

Tobias Åhström har nu gjort tre mål och tre assist på sina sju matcher i Almtuna. På fredag tas beslut om han blir kvar i Uppsala eller ska tillbaka till seriekonkurrenten Modo.

Ishockey2019-10-30 22:12

– Vi hade mycket chanser så det var skönt att vi fick utdelning till slut, säger det 20-åriga lånet från Modo efter straffvinsten i Gränbyhallen.

Chanser fanns det sannerligen i matchen –  åt båda håll –  men det var få som omsattes i mål. Den som hade mest kyla var just Åhström som hade gjort ett mål tidigare i matchen och var den som sköt bonuspoängen till Ais på straff. Och vilken straff sedan. Skottet satt i översta maskan uppe i krysset och blev straffavgörandets enda mål.

–  Serhan (Cicek, tredjetränaren) kom fram till mig och frågade om jag hade någon variant. Jag sade att jag brukar oftast skjuta och då sade han till mig att komma i fart, berättar Åhström.

Det blev minsta sagt lyckat. Och det var på tiden.

– Mina tio senaste har jag väl bommat, säger han.

Den första perioden spelade Almtuna stabilt men den såg ändå ut att sluta mållöst. Men AIK lyckades spräcka nollan på en målvaktsretur med endast 35 sekunder kvar. Almtuna kvitterade omgående i andra genom Åhström. Ett skott som inte såg otagbart ut för Johannes Jönsson i målet.

– Det var ett fladderskott så säkert lite snopet för målvakten, säger målskytten.

Efter ett tidigt AIK-mål i tredje kvitterade Sebastian Fakt och sedan kunde vi se hemmaspelarna missa fria lägen i parti och minut. Fakt var en. Åhström en annan. Lägg därtill jättelägen för Tobias Liljendahl, Tony Mårtensson och William Haag. AIK skapade de också men det var slut på målgörandet under ordinarie tid. Inte heller förlängningen fick något avgörande.

– Det var en okej första period. Vi kontrollerade det bra men åkte snöpligt på 0–1. Den andra blev lika vild som jag vet inte vad och vi drog opå oss onödiga utvisningar, då var AIK bättre. I den tredje kontrollerade vi det bra igen, säger Ais-tränaren Martin Gudmundsson och fortsätter:

– Jag tycker att vi förtjänade den (segern) och vi visade bra karaktär i gruppen efter två underlägen.

Tvåmålsskytt Åhström är alltså bara på lån från Modo under tre veckors tid. Han säger själv att ett beslut var han spelar framöver kan tas på fredag. Efter AIK-matchen borde det vara i Almtunas intresse att få honom kvar.

Matchfakta

Almtuna–AIK 3–2 e str

Hockeyallsvenskan

(0–1, 1–0 , 1–1, 0–0, 1–0) Målen: 0–1 (19.25) Oscar Nord, 1– 1 (20.10) Tobias Åhström, 1–2 (40.51) Carl Wassenius, 2–2 (49.23) Sebastian Fakt, 3–2 Tobias Åhström, avgörande straff. Publik: 1 307