"Jag visste vad jag gav mig in på"

Utflykten till Tyskland varade bara en säsong. I stället hittade Almtuna-fostrade Fredrik Pettersson-Wentzel en ny utmaning i Småland.

"Det är tufft att stå längst bak", säger Fredrik Pettersson-Wentzel som hittade en ny utmaning i att välja spel i SHL-nykomlingen Oskarshamn.

"Det är tufft att stå längst bak", säger Fredrik Pettersson-Wentzel som hittade en ny utmaning i att välja spel i SHL-nykomlingen Oskarshamn.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ishockey2019-11-06 10:15

Åren går och det är nu snart nio år sedan målvakten hade moderklubben Almtunas tröja på sig. Den då 19-årige succémålvakten har hunnit fylla 28 och även hunnit med en rad klubbar. Spel i Timrå följdes av Färjestad och HV71. I den sistnämnda klubben blev han svensk mästare 2017. Förra säsongen testade han på spel i Düsseldorf och det var ett tag aktuellt att bli ytterligare en säsong tyska ligan.

–  Jag snackade lite med Berlin och det hade varit kul men de valde en kille med tyskt pass, säger "PW".

Men egentligen lockade spel i hemlandet mest.

–  Jag kände när jag var därnere att jag hela året saknade att spela i Sverige och SHL. När jag väl bestämde mig fanns det inte så många lag kvar. Jag behövde en ny typ av utmaning och det kändes inspirerande, det kändes rätt, säger han om hur det kom sig att han skrev på för SHL-nykomlingen Oskarshamn.

De var utdömda på förhand. Och har fått finna sig i att åka på ett par riktiga smällar. Som 7–1 borta mot HV 71 och värst av allt; smått otroliga 12–0 borta mot Färjestad. Båda tidigare klubbtillhörigheter för Uppsalamålvakten. I matchen mot Färjestad var han nog glad över att ha blivit utbytt tidigt och bara tvingades släppa tre puckar förbi sig. Sedan fick kollegan Tex Williamsson ta vid.

De två har så här långt delat rätt jämnt på matchtiden.

–  Både han och jag ar gjort det bra hittills. Vi har gjort vårt för att laget ska ha chansen att kunna vinna varje kväll. Men ibland är det tufft att stå längst bak.

Vad är skillnaden mot de klubbar du varit i tidigare?

– Största skillnaden är organisationsmässigt. Man märker att allting runtomkring inte håller samma standard. Men jag visste vad jag gav mig in på och det är en process för Oskarshamn. Målbilden är att hålla laget kvar i ligan.

Har du någon kontakt med Uppsala?

– Ja, min familj finns kvar där och polarna bor i Uppsala och Stockholm. Jag är där på en del högtider och så. Sedan följer jag Almtuna såklart.

Lokalt i SHL

Klubb               Namn, moderklubb

Brynäs             Nicklas Danielsson, Almtuna 

Djurgården      Olle Alsing, Almtuna

Djurgården      Albin Grewe, Wings

HV 71               Linus Sandin, Gimo

HV 71               Oscar Sundh, Knivsta

Oskarshamn    Fredrik Pettersson-Wentzel, Almtuna

Oskarshamn    Johannes Salmonsson, Almtuna

Skellefteå         Jonatan Berggren, Enköping

Chockförlusten i Karlstad. När Färjestad hade gjort 3-0 byttes Pettersson-Wentzel ut. Matchen slutade sedan 12-0.
Chockförlusten i Karlstad. När Färjestad hade gjort 3-0 byttes Pettersson-Wentzel ut. Matchen slutade sedan 12-0.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!