Jättestöld – en vecka innan premiären

På måndagen den 27 mars, en vecka innan Sirius premiär i Allsvenskan upptäcktes det att laget utsatts för inbrott i herrarnas omklädningsrum i Diöshallen. Utrustning för en halv miljon kronor försvann, där i bland spelarnas fotbollsskor.

– Det är ju inte bara att hoppa i ett par nya skor, det här är skor som man har använt under flera veckor och format efter sina egna fötter. Alla killar har provat ut den modellen som passar bäst just för deras fötter, sade Sirius klubbchef Michael Lundgren.

Nya skor beställdes snabbt och när premiärmatchen skulle spelas behövde ingen i laget springa in på planen barfota. De gamla skorna har laget dock inte sett skymten av.

Efter inbrottet vidtog Sirius Fotboll en rad åtgärder för att förhindra fler stölder.

Mardrömslägret

Försäsongen blev allt annat än perfekt för Sirius fotboll. Redan på första träningen, den 10 januari, fick nyförvärvet Philip Haglund, avstå träningen då han var tvungen att återhämta sig efter en fotoperation. Och en dryg vecka in i säsongen fick fem spelare avstå träningsmatchen mot Örebro på grund av skador.

När träningslägret i Spanien drog igång den 6 februari började mardrömmen på allvar. Benny Lekström, Kyria Kambusi och Karvan Ahmadi lämnades hemma. Två dagar senare hade även Johan Andersson skadats under en träning.

Under den första träningsmatchen mot Malmö, den 9 februari, hade Sirius bara fem spelare på avbytarbänken och på grund av anfallsbristen fick yttern Alexander Nilsson spela anfallare. Under matchen skadades ytterligare tre spelare.

I nästa träningsmatch fick Ante Eriksson gå av planen efter fyra minuter efter skadekänningar och Kingsley Sarfo drabbades av en misstänkt lindrig hjärnskakning efter en duell. När laget reser hem till Sverige är det med fler skadade spelare än man åkte dit med.

När svenska cupen drog igång var Sirius forsatt skadedrabbat och i den avgörande matchen mot IFK Göteborg hade laget endast 13 utespelare tillgängliga. Efter matchen stod nio spelare på skadelistan.

När det var dags för träningsmatch mot AIK den 16 mars hade Sirius bara 13 a-lagsspelare tillgängliga och utlånade Kyria Kambusi och två juniorer fick kallas in.

Grässkandalen

När det var dags för Sirius allsvenska hemmapremiär var det inte spelet som blev snackisen på läktarna. Istället var det Studenternas IP:s undermåliga gräs som stod i fokus. " Att välkomna allsvenskan till Uppsala med det här underlaget är pinsamt. Det är nästan så att man skäms" skrev UNT:s reporter Daniel Meisels i sin krönika efter matchen. Veckan efter premiären tog Stadsbyggnadsförvaltningen beslutet att stänga arenan för att planen skulle bli bättre. Länge var det oklart om nästa hemmamatch kunde spelas på arenan och på tordagskvällen kom beslutet att matchen kommer flyttas till Gävle.

– Det är såklart jättetråkigt att det blir såhär eftersom vi helst vill spela på "Studan" och vi har inte hunnit sätta oss in ännu i vad det innebär. Det blir en hel del extrajobb för oss med allt runt omkring som ska fixas som bland annat biljettförsäljning, kiosker med mera, sade Sirius klubbchef Michael Lundgren, efter att beslutet fattats.

Sirius i topp – trots allt

Trots de senaste månaderna fyllda av olycka efter olycka har Sirius, när det väl gäller, levererat på fotbollsplanen. Just nu ligger de på en fjärdeplats i tabellen. Med en bättre gräsplan kanske laget når ännu högre upp?