"Det har gjort att vi varit bäst i år"

Två korsbandsskador och flera säsongers ökenvandring. Under söndagen står Märta Säfström och Uppsala Fotboll på tröskeln till allsvenskan.

Säfström på platsen där Uppsala kan bli allsvenskt.

Säfström på platsen där Uppsala kan bli allsvenskt.

Foto: Daniel Meisels

Fotboll2019-10-26 17:20

Vägen har varit långt ifrån spikrak för både Säfström och Uppsala. Några dagar innan avgörandet träffas UNT och Säfström på det som kan bli platsen för Uppsalas allsvenska avancemang, nämligen Kanalplan i Stockholm.

– Det känns väldigt bra att vara här. Det är lite overkligt att allt ska avgöras på en match efter 25 spelade omgångar, men det känns bara kul, säger Säfström samtidigt som hon blickar ut över konstgräsplanen där Hammarbys herrar för tillfället tränar.

Vad får du upp för bilder när du sitter här?

– Det är klart att det är lätt att tänka på alla positiva scener som kan komma och hur det skulle kunna gå, lyckan efter det. Jag får snabbt påminna mig om att komma ner på jorden, fokusera. Det kommer att bli speciellt, men när domaren blåser igång så är det 90 minuter som vanligt, säger Uppsalas mittback.

Förutsättningarna är enkla inför söndagen. Seger för Uppsala och laget är i allsvenskan, förlust eller oavgjort ger platsen till Hammarby.

– Vi ska bara njuta. All press ligger på Hammarby, de får inte förlora den här matchen och vi kan bara göra bra ifrån oss. Oavsett hur det går på söndag så har vi redan överpresterat den här säsongen.


Just att pressen ligger på Hammarby inför hemmapubliken är något som Säfström ofta återkommer till. Uppsala tippades inför säsongen som sjua i elitettan och ingen har räknat med en allsvensk plats redan i år. 

– Ingen kan sticka under stolen med att vi har gjort det bättre än vad många, inklusive vi själva, trodde. Vad som har gjort att det blivit så är att vi har haft tydliga mål att jobba tillsammans med och hela tiden påmint varandra om att vi är här för att utvecklas, bli bättre och att det inte är vårt år i år, säger Säfström och fortsätter:

– De få gånger det kanske har låst sig för oss för att vi svävat i väg så har vi alltid kunnat gå tillbaka till att det är lugnt eftersom det inte är i år vi ska vara bäst. Det har gjort att vi varit bäst i år. 

Senast Uppsala på allvar var nära att få ett allsvenskt lag på damsidan var 2012 då Sirius föll i kvalet mot Mallbacken. Året efter ledde Sirius elitettan länge, innan man föll ihop under hösten och slutade trea. Efter det har Sirius, som blev Uppsala inför säsongen 2017, haft en fem år lång ökenvandring som mittenlag.

Förstår du vad som är på väg att hända?

– Jag tror inte det. Det är klart att det är sjukt och går inte att ta in, men än så länge finns det inget att ta in för det är inte gjort än. Det är så jag tänker och vi får se efter söndag om det finns något att ta in. 

Hur tror du det skulle kännas att snubbla på mållinjen?

– Vi kommer självklart vara besvikna om vi inte vinner matchen, annars håller vi på med fel aktivitet. Blir det så att vi inte tar det i år så kommer en ny säsong där vi kommer att vara mer redo än någonsin. Det är klart att man blir besviken om vi inte tar det, men jag tror att det finns ett annat lag som blir ännu mer besviket om de inte går upp och det sporrar bara oss. 

Resan hit har som sagt varit lång. Märta Säfström är en av alla talanger från Vaksalas klassiska 97-lag, men när spelare som Nathalie Björn, Emma Holmgren och Filippa Angeldahl haft en ganska spikrak väg mot toppen så har Säfström stoppats av två korsbandsskador bland annat. Förtroendet när hon varit frisk har också varit lite si och så och det är först i år som mittback som Säfström verkligen blommat ut både som spelare och ledare. 

– Jag har blivit tvungen att ta en annan väg och det är inget som säger att jag hade varit där om jag hade varit frisk. Jag har inte alltid haft det lätt med skador hit och dit, men i år känner jag att jag har kunnat trycka på på ett sätt som jag inte har kunnat förut både i träning och match. Jag har fått förtroendet från tränarna som jag tycker att jag förtjänar.

Det är din första säsong som mittback, är du förvånad att det har gått så bra?

– Nej haha. Jag är inte det, jag vet att jag kan prestera bra och att jag kan prestera ännu bättre. Det känns skönt att det äntligen kommer fram. 

Vad skulle det betyda om ni gick upp?

– Det skulle betyda så mycket, jag förstår inte hur mycket. Vi är ett nytt lag och det är klart att det betyder mycket för alla, men för oss som varit här lite längre och för mig personligen med min bakgrund, mina skador, så blir det speciellt. Om vi tar steget så är det ett ultimat kvitto på att man kan komma tillbaka bättre än innan. Gör vi det inte finns det fler säsonger.

Går ni upp?

– Ja, jag tror faktiskt det, säger Märta Säfström.

Säfström har tidigare spelat både innermittfältare och ytterback. Hon har även ett inhopp som målvakt (!) i elitettan.
Säfström har tidigare spelat både innermittfältare och ytterback. Hon har även ett inhopp som målvakt (!) i elitettan.
Matchdags

Hammarby–Uppsala

Kanalplan, 13.00

Preliminär startelva: Lina Lundqvist – Sara Olai, Märta Säfström, Sofia From, Ingrid Wixner – Ellen Toivio, Agnes Nyberg, Beata Olsson, Marika Bergman Lundin, Cornelia Kapocs – Cassandra Korhonen.

Matchen direktrapporteras på unt.se med start 12.15

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!