Sirius andralag, eller "originallag" som de själva säger, är nykomling i division I men stod trots det bara på en förlust efter sju spelade matcher medan Alunda segrat i sju av nio kamper inför derbyt. Bara jättefavoriten Storvreta placerar sig före Sirius och Alunda.

Seriens skyttedrottning heter Sara Orebrand (12 mål på 7 matcher) och föga förvånande var det Siriuskaptenen som öppnade målskyttet mot Alunda.

Minna Ramsell utökade Sirius ledning till 2–0 i mitten av första perioden – men det var två mycket starka moment från Alundagänget som skulle avgöra matchen:

Artikelbild

| Sirius på reduceringsjakt.

- Mellan matchminut 27 och 31 sköt bortalaget tre mål och gick upp i ledning 3–2.

- Inom en sexminutersperiod (38–44) var det återigen dags för Alunda att pricka in tre mål och rycka till sig en 6–3-ledning.

– Det är ofta lättare att göra mål direkt efter att man gjort ett. Men samtidigt är det mycket tillfälligheter, säger Sirius kapten Sara Orebrand

Med nio minuter kvar att spela fick Sirius till en reducering – och minuten senare tog Alunda time out. Närmare kom dock inte hemmalaget. När Ebba Olsson kunde sätta 7–4 för Alunda i öppet mål efter ett skolboks-anfall från gästerna orkade inte Sirius – som kom till matchen med blott elva utespelare – komma tillbaka.

– Ändå lyfte vi upp fem juniorer i dag. Vi har mycket skador och sjukdomar just nu, det var nog tio spelare borta och det märks när det blir en fysisk match. Men jag är jätteimponerad av juniorerna, de kom in i det snabbt, säger Orebrand och fortsätter:

– Alunda är roliga att möta, det smäller hej vilt. De ska ha en eloge för hur de ångar på, säger Orebrand som fostrats i klubben.

Och du känner till klubben väl?

– Ja, vi är fyra eller fem i Sirius som har Alunda som moderförening, så det är alltid lite extra att möta dem.

Alundas lagkapten Ida Uddhammar var förstås nöjd.

– Det här var jätte-jätteskönt, speciellt eftersom det var derby.

Såg ni er som favoriter inför matchen?

– Nej jag tror nog vi var underdogs. Vi förväntade oss mer motstånd, säger Alundakaptenen och skrattar.

Är målet att gå upp i Allsvenskan?

– Vi kvalade förra året så det är målet nu också.

Finns det någon chans att rå på Storvreta?

– Nej det tror jag faktiskt inte, de ser väldigt starka ut.

Det tror dock Sirius kapten Orebrand.

– Ja ja, klart det går att slå Storvreta. Allt kan hända.

På lördagen såg just Storvreta till att befästa serieledningen i Division I GUD genom att besegra Hagunda med hela 14–2. Storvreta, som åkte ur Allsvenskan i våras, leder serien en poäng för Alunda.