Sirius har hela tiden varit kritiskt till kommunens agerande kring flyttfrågan för Dalkurd. Den senaste månaden har diskussionen präglats av de ändrade ritningarna av "nya" Studenternas där två hemvister blev tre. Under tisdagen kom det officiella beskedet att Dalkurd flyttar sin verksamhet till Uppsala. Ett besked som Sirius ordförande Ove Sjöblom kommenterar såhär:

– Vi är fortfarande oförstående inför kommunens beslut. Att Dalkurd ges möjlighet att komma hit och ställa de krav som de verkar ha ställt ... med krav om Löten som är vår hemvist. Då hamnar vi direkt i kärnfrågan, säger Sjöblom.

Enligt kommunen så ska Dalkurd hålla till på Österängen primärt?

– Där finns väl ingen uppvärmd plan och då är det svårt att träna på vintern om inte kommunen helt plötsligt fått för sig att lägga in värme.

Just hemvistfrågan är det som framför allt stör Sirius med Dalkurds flytt. Sirius vill inte dela hemvist med en annan konkurrerande förening.

– Vi har varit jättetydliga med kommunen att det inte fungerar. Det går inte att ha samma hemvist, men det svåra är att få kommunen att förstå det. Jag tycker att man borde ha gjort som i Västerås att låta förslaget gå ut på remiss till andra föreningar verksamma i Uppsala.

Vad händer nu för er?

– Vi ska ha möte med kommunen på måndag om hemvistfrågan på nya arenan och då kommer vi att vara fortsatt jättetydliga. Vad jag har förstått så har Dalkurd haft som krav att få en hemvist på den nya arenan och det kravet kan inte tillgodoses om Sirius ska vara på arenan samtidigt. Det här kommer direkt att motarbeta Sirius som har verkat i Uppsala och varit stadens lag i många generationer. I stället för att glädjas åt att man har ett lag i allsvenskan efter 43 år så gör man såhär.

Står ni fast vid att ni kan välja att inte ha hemvist på Studenternas om Dalkurd flyttar in?

– Tydligheten har gällt att vi inte hyr in oss om ett konkurrerande fotbollslag också har sin hemvist där. Vi konkurrerar och kan inte ha en gemensam hemvist.

Är du besviken på kommunens agerande?

– Hela agerandet är utom alla gränser, hur det här har sköts mot Uppsalas idrottsföreningar. Jag förstår inte vad syftet är att ta hit ett lag till när vi redan har så dålig infrastruktur vad gäller idrott. Det är helt oförståeligt. Jag hoppas också kommunen förstår att det är ett aktiebolag som drivs med vinstintresse som ska flytta hit och få träningstider. Att ta hit ett lag som inte har några ungdomslag känns märkligt, säger Sjöblom.