I helgen var det premiär för en ny typ av konstutställning vid Wenngarn slott. Open Art vill få oetablerade konstnärer och publik att mötas utomhus.

Framför entrén till Wenngarn slott står stafflier och tavlor uppställda i gräset. Åtta konstnärer är här för att visa upp sina verk.

– Det är första gången vi gör det här och det är på prov. Förhoppningen är att det ska bli en återkommande utställning. Det har varit mysig stämning. Besökare har gått runt och tittat och en del har handlat. Utställarna är jättenöjda, säger Eva Persson, arrangör.

Artikelbild

| Akryl. Caroline Thunman målar gärna fåglar och spindlar i akryl.

Hantverk i betong, skulpturer och klassiskt måleri i akryl och akvarell. Alstren är av olika slag. En del utställare har skapat i flera år och andra är nybörjare.

– Jag vill förmedla kärlek och glädje med min konst. Allt kommer från hjärtat. Jag använder mig av blandteknik. Akryl, olja och torrpastell, säger Christina Furtenbach, som tog fram målargrejerna igen när barnen växt upp.

Bredvid henne ställer Caroline Thunman ut. Hon räknar sig själv som en riktig nybörjare.

– Jag började måla i våras. Ju mer jag gör, ju mer idéer får jag. Det finns hela tiden något som vill ut. Det blir vad det blir. Mycket djur. Spindlar och fåglar i akryl.

Artikelbild

| Skulpturer. Sigrid Westerholm kom ända från Sundsvall för att vara med på Open Art. Hon sålde skulpturer av hästar gjorda i najtråd och ståltråd.

Den som har flest alster med sig till utställningen är Denzil Fernandes. 29 målningar står uppställda efter stenmuren. Man får titta noga för att se att det är målningar och inte fotografier.

– Jag började måla 2009. Min svärmor var Sara Ståhl och när hon dog fick jag ta över hennes färger. Sedan har jag utvecklats med tiden.

Artikelbild

| Samarbete. Lena Tedeblad och Toni Graalheim målade en tavla tillsammans i helgen. De upplät även färg och duk till besökare att prova på.

Tanken med Open Art är att konstnärer som är i början av sin karriär ska få en chans att visa upp sig utan krav på prestation.

– Det enda krav jag har är att det ska ha gjort alstren själva. Inga gallerier tar in nybörjare men alla börjar någonstans. Det är för riskabelt för gallerister då konstkritier inte är nådiga i sina bedömingar. Därför ger det här frihet att visa konst ute i naturen, säger Eva Persson.