För fjärde året i rad anordnas den jurybedömda utställningen i Konsthall Märsta i samarbete med Sigtuna kulturförening.

Runt hundra konstnärer har ansökt om att få delta. Ett 50-tal verk av 36 olika konstnärer har valts ut av en extern jury. Juryn, som är ny för varje år, består av en representant från Sigtuna kulturförening, en extern konstnär och en reprentant från en extern kulturinstitution.

– Det är en bra blandning. Konstnärerna kommer från hela landet från norr till söder, det är en blandning av unga och gamla, etablerade och oetablerade och med verk i olika typer av tekniker och material som textil, installationer, måleri och skulptur, säger Ingela Hermansson, curator och platsansvarig på Konsthall Märsta.

Det finns flera jurybedömda utställningar i Stockholmsområdet som Liljevalchs och Edsvik men Höstsalongen är viktig för Konsthall Märsta.

– Den betyder mycket för oss. Dels för att bygga upp vår konsthall på ett bra sätt och för vårt samarbete med lokala föreningar, dels är det en bra möjlighet för konstnärer eftersom den är öppen för alla att söka, säger Ingela Hermansson.

Vernissagen äger rum 23 september.

I samma byggnad men i Kulturlänkens lokaler, får även unga konstnärer chans att visa upp sin konst. Utställningen kallas Unga Höstsalongen och är ett initiativ från barn som deltagit i Konsthall Märstas ateljéverksamhet. Den har vernissage 7 oktober i samband med Barnens kulturdag. Till Unga Höstsalongen går det fortfarande att söka för den som är mellan åtta och 17 år.