Under en av de kalla krigsvintrarna gjorde Görel Flyckt ett hastigt besök i Sigtuna med sin far. Hon var inte gammal, på sin höjd fem eller sex år. Redan då bestämde hon sig för att bosätta sig på orten även om det skulle dröja 40 år innan hon gjorde det. Det är i alla fall så hon beskriver hur hon fastnade för Sigtuna.

Hon föddes i Stockholm och tillbringade en stor del av barndomen tillsammans med sin far som var organist. Han var även musikkritiker på DN och Expressen.

Görel Flyckt lärde sig tidigt att uppskatta klassisk musik och opera. Hon var med när den världsberömda operasångerskan Birgit Nilsson debuterade och kunde läsa ett partitur innan hon lärt sig läsa och skriva.

Hon är en frispråkig finsmakare som aldrig förstått sig på kulturvänstern som växte fram på 60-talet. Svenska deckare är för det mesta skräp, tycker hon.

På samma gång som som hon är borgerlig i många frågor är hon röd när det gäller bostadsfrågor. Hon har ett stort engagemang i Hyresgästföreningen och här finns också flera goda vänner.

– Jag förstår mig inte på omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter. Hur ska unga människor ha råd att bilda familj idag, säger hon.

Det här med att uttrycka sina åsikter har alltid varit självklart för henne. Hon gör klart att ingen valt något åt henne. Hon har levt sitt liv precis som hon velat. Fyra barn och ensamstående. Inget har varit omöjligt. I 20 års tid jobbade hon som journalist på dagarna och körde taxi på nätterna. Äldsta dottern fick ta ett stort ansvar för sina småsyskon.

– Jag var nog ingen bra mamma, men jag prioriterade att ha mat på bordet. Jag har bett mina barn om ursäkt, vi har talat ut, säger hon.

Många invånare i Sigtuna kommun minns säkert hennes politiska gärning. Först engagerade hon sig i Moderaterna, men hoppade av. Sedan anslöt hon sig till Kristdemokraterna och blev partiets lokala ordförande, men fann sig inte tillrätta och gick emot den borgerliga majoriteten i Sigtuna kommun. När hon tog ställning mot EMU 2003 lämnade hon partiet och gick över till Junilistan.

– Jag fick valtala i tre minuter utanför Åhléns i Stockholm, jag visste inte vad jag skulle säga först, men det gick bra. Jag blev ersättare i EU-parlamentet, men jag behövde aldrig åka till Bryssel. Det blev mitt sista uppdrag som politiker, säger hon.