Bo Alströms tavlor har nästan alltid historisk hänvisning. Hans sätt att arbeta är influerat av den franske filosofen och Nobelpristagaren i litteratur, Henri Bergson. Bo Alström inspireras av Henri Bergsons positiva filosofi och tro på intuition eller magkänsla, samt den kreativa principen "élan vital" eller livskraft.

– Den vitala viljan, säger Bo Alström.

Inspirationen syns i hans målningar genom bland annat de färger han använder, mycket blått, orange eller gult.

– Jag använder färger som känns rätt för stunden, säger Bo Alström.

Hela hans måleri är präglat av tider och skeenden som griper in i och omsluter varandra i en nästan kosmisk djupandning, enligt honom.

– En tidens andedräkt. Detta gäller vare sig jag målar en romersk trädgård med fjärilar eller en bataljmålning. Allt är samtidighet som Eyvind Johnson, en annan av Henri Bergsons lärjungar, kunde uttrycka det.

Förutom en utställning i höstas på Kulturgården har han inte varit aktuell med någon separatutställning i Sigtuna på flera år.

— Detta blir återigen en markering av min återkomst till Sigtuna stad, säger 80-årige Bo Alström

Han var dock aktuell med en grupputställning på Wenngarns slott under påskhelgen. Hans tavlor finns samlade i ett rum intill Disasalen och i hans ateljé som också är belägen i slottet.

Under tiden han hållit sig borta från utställningar i Sigtuna har han ställt ut i bland annat Ryssland, Finland, Frankrike, Tyskland samt i andra delar av Sverige.

Hans namn är känt i den lokala kulturkretsen här i kommunen. Han har hållit på med konst i nästan hela sitt liv - en av få konstnärer i Sverige som numera lever på sin konst.

– Vi konstnärer som lever på yrket blir färre. Konstnärsyrket håller på att försvinna, säger Bo Alström som förutom att bo i Sigtuna också har en bostad i Italien.

I Sigtuna kan man se hans tidigare väggmålning på Sigtunas sportcenter på Prästängarna, ett 24 kvadratmeter stort verk.

Han har också målerier på Hantverksgården, som är hembygdsprofilen Göte Rydhs "mini-Skansen". Tack vare denna konst har Sigtunaborna Rune Brandinger och Peter Höglund ägnat ett helt kapitel om Bo Alström i sin bok om Göte Rydh "Historiebyggaren i Sigtuna".

Vid utställningen i Sigtunastiftelsen visar Bo Alström ett tiotal tavlor. Utställningen heter "Ur tidens andedräkt".

Eftersom denna utställning blir hans återkomst till Sigtuna känns det extra speciellt. Han berättar att han känt sig förbisedd de senaste åren, men nu är han tillbaka.

– Det kommer att bli roligt, säger Bo Alström.

Utställningen startar pågår till 29 maj.