Under samma period förra året var det sju anmälningar. Om man går längre tillbaka visar statistiken att det var sju bilbrandsinsatser under hela 2015 och tio under 2014. Men då är det alltså för hela år man räknat. Den högsta siffran under tidigare år var 15 bilbränder år 2004. Statistiken är från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Statistiken för 2016 är inte redovisad ännu.

– Bränderna är ganska spridda, säger kommunpolisen Jonas Junered.

Det har skett bränder både centralt, nära bostäder i Märsta och på mer avskilda platser.

– Vi har plötsligt fått en ökning i början av året vilket förstås inte är bra. Vi kan inte se något mönster och kan inte sätta bränderna i ett sammanhang eller koppla dem till annan brottslighet, säger han.

Fenomenet har tyvärr blivit känt över hela Sverige det senaste årtiondet. I förorter har ofta bilbränderna hört ihop med social oro eller annan frustration över något.

I Märsta finns inga sådana signaler kopplade till bilbränderna, enligt Jonas Junered.

– Tyvärr kan bränderna skapa oro och otrygghet.

Det blir inga personskador när bilarna brinner eftersom dessa släcks av räddningstjänsten.

– Kvar finns det tråkiga jobbet för målsägarna att lösa försäkringsfrågan.

Och vad har han för råd att ge?

– Undvik att parkera långt bort från bostäder. Risken för alla typer av fordonsrelaterade brott ökar om man parkerar sin bil långt bort från bostäder och platser där gärningsmännen kan undvika att bli observerade.

Medier har tidigare berättat om att skadegörelsen kan leda till högre försäkringspremier för människor som bor i de utsatta områdena.

Åke Johansson, tidigare Märstabo som nyligen flyttat till Skarpnäck, berättar att han blev förvånad över att försäkringspremien höjdes. Enligt hans försäkringsbolag beror detta på bilbränderna.

Men inte alla försäkringsbolag ser anledning att höja priserna. Carolina Uliana på If säger att endast bilbränder i sig inte påverkar höjningar av försäkringspremien. Det finns så många andra typer av skador som när bilar kolliderar, med mera.

– Det ska vara en lång trend för att det ska kunna påverka priset, säger Carolina Uliana.

Monika Forsberg bor på Sleipnergatan där det nyligen var fem bilbränder. Hon gillar inte att det händer så mycket under så kort tid.

Hon säger att hon inte gillar att bli fotad, men på grund av säkerhetsaspekten tycker hon ändå att det är dags att sätta upp övervakningskameror.

– Vissa värnar om sin personliga integritet och klagar på integritetskränkning med övervakningskameror. Men kamerorna är ju bra för att få tag i dem som gör fel. Det är så mycket hemska saker som händer nu att många som inte gör fel tycker att det ändå ska finnas övervakningskameror, säger Monika Forsberg.

Hon nämner att den terrormisstänkte mannen Rakhmat Akilov nyligen greps i Märsta, just med hjälp av bilder från övervakningskameror i Stockholm.

Enligt Sigtuna kommuns säkerhetschef Thomas Mileborn finns det möjlighet för fastighetsägare att använda tillståndsfria infraröd-kameror.

– Det finns i dagsläget IR-kameror som har smart mjukvaruteknik som gör att man kan lära kameran att titta efter olika rörelsemönster och när kameran registrerar ett inlärt rörelsemönster eller värmeökning så kan den sända en signal till en larmcentral där en operatör ser vad som händer på platsen och direkt kan skicka väktare, polis eller brandkår till platsen om det skulle behövas, säger Thomas Mileborn.

Det finns även möjlighet att koppla högtalare till kamerorna så att larmoperatören i högtalaren kan meddela förövaren att den är iakttagen och att väktare och polis är på väg. IR-kameror kan även snabbt identifiera en värmeökning från en brand, enligt Thomas Mileborn.

Sigtuna kommun håller just nu på att installera denna typ av IR-kameror runt Märsta station.

– Om utfallet blir som förväntat kommer kommunen säkerligen att använda denna teknik på flera platser i kommunen, säger han.