Ett antal personer har hittills i år hört av sig till Centrala studiestödsnämnden, CSN, efter att ha blivit uppringda av någon som påstått att de skulle ha slarvat med studierna och därför ska betala tillbaka studiemedel de fått, vilket tidningen Ergo rapporterat om.

CSN betalade förra året ut studiemedel, alltså bidrag och lån, på runt 27,7 miljarder kronor till studerande i Sverige. Av detta var drygt 17,5 miljarder kronor lån och 10,2 miljarder kronor bidrag.

Att ha ogiltig frånvaro kan innebära att man blir återbetalningsskyldig, men CSN skriver på sin hemsida att man alltid börjar med att skicka ett brev till den som skolkat. Först därefter ringer man eventuellt – de aktuella samtalen är ren bluff.

De fejkade CSN-samtalen ska ha drabbat ett antal studenter de senaste åren, på en sajt där man kan rapportera in samtal och telefonnummer skriver en drabbad:

"Ringde och sa att de var från CSN Och att de skulle dra in mitt studiestöd från och med nästa månad (har inte haft studiestöd på ett halvår) och att jag skulle bli återbetalningsskyldig. När jag blev arg så hakade rösten bara upp sig och sa "ja" om och om igen tills samtalet bröts, gick inte att ringa upp."

csn