Det är Motormännen som undersökt hur många som respekterar rött ljus i trafiken. Fler än 11 400 observationer gjordes på tolv orter i landet. Enligt organisationen är resultatet nedslående. Räknar man in alla sorters trafikanter (fotgängare, cyklister, mopedister, taxichaufförer, mc-förare, bilister, bussförare och lastbilschaufförer) kör nio procent mot rött.

Fler än var fjärde (26 procent) av fotgängarna väntar inte in grönt ljus. Cyklister är nummer två på svarta listan med 19 procent. Här är de lokala avvikelserna stora. I Umeå trampar 36 procent av de observerade cyklisterna mot rött, enligt undersökningen. De som har störst respekt för rött ljus är lastbils-, buss- och lastbilsförarna.

– Säkerheten för oskyddade trafikanter måste höjas och det är viktigt att du kan känna dig trygg i korsningar och på övergångsställen. Därför är det avgörande att alla respekterar ljussignalerna, oavsett om man kör bil, cyklar eller går just för tillfället, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännens riksförbund, i ett pressmeddelande.

Motormännen påminner om att bilister som kör mot rött riskerar böter på 3 000 kronor. För cyklister och mopedister är bötesbeloppet 1 500 kronor. I normalfallet dras körkortet in upp till sex månader.

Inga orter i Uppsala län finns med i studien.