När nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg tidigare i höst fanns poliser från Uppsala på plats för att förstärka insatsen. Nu är det dags för Uppsalapoliserna att hjälpa kollegorna från väst ännu en gång. Den här gången handlar det om fredagens EU-toppmöte dit flera stats- och regeringschefer väntas för att diskutera jobb och tillväxt. Polisen i Uppsala vill inte uppge hur många poliser som kallats in, men man bekräftar att det kommer finnas personal från Uppsala på plats i Göteborg.

– Vi kommer att förstärka utifrån att vi har fått en begäran från Region Väst om att hjälpa till med personal, säger Lisa Sannervik, presstalesperson för Uppsalapolisen.

Enligt Erik Nord, polisområdeschef i Göteborg, handlar den största delen av insatsen om att skydda mötet och mötesdeltagarna.

– De som tjänstgör för att hantera ordningsstörningar kommer i första hand från Stockholm, Göteborg och Malmö. De som kommer från andra håll tar vi in mer för bevakningsuppdrag. Då handlar det om att skydda mötesplatsen och mötesdeltagarna.

När Göteborg arrangerade EU-toppmötet 2001 urartade det i stora kravaller och även nazistdemonstrationen 30 september resulterade i ordningsstörningar. Trots det menar Erik Nord att risken för ordningsstörningar på fredag är låg.

– Just nu finns det inga demonstrationer som vi ser skulle kunna urarta, men sen kan det dyka upp avvikelser från den underrättelse vi har, säger Erik Nord.