I Örebro pågår just nu den största rättegången hittills i Sverige om personer som lurats hit och tvingats tigga. Annika Svensson, som är polis i Uppsala, säger att det förekommer olika grader av tvång bakom tiggeriet även här i stan.

– Vi är inte förskonade från sådant. Det finns nog hela skalan, från personer som själva väljer att vara här till de som tvingas av andra.

Annika Svensson har förstått att några av kvinnorna i Uppsala egentligen vill hem till Rumänien, men måste stanna kvar här eftersom mannen eller släkten kräver det. Kvinnorna vill dock inte medverka i polisutredningar.

– Brott i nära relation, alltså främst kvinnomisshandel, är något vi ser inom gruppen. Det finns ofta en stark patriarkal kultur. Men självklart är det inte alla som blir slagna eller tvingade.

LÄS MER: "Härbärget för EU-migranter bör ha färre platser"

Hon kommer tillsammans med socialtjänsten nu att försöka knyta kontakter med kvinnoorganisationer i Rumänien.

– Jag upplever att kvinnorna inte vågar prata med oss för att de är rädda för vad som kan hända när de sedan kommer hem. För att de ska känna sig tryggare är det viktigt att vi kan hänvisa dem till fungerande hjälp i Rumänien.

Läs mer: Han hjälper tiggarna hem

Annika Svenssons uppdrag är att vara gruppens kontakt både om de själva utsatts för brott och om de begått brott. Enligt henne är det främst stridigheter inom gruppen som hon behöver utreda. Bråk om platser är vanligt; hela Uppsala är uppdelat utifrån olika familjer. Som UNT tidigare rapporterat om har det förekommit att personer tvingats att betala ”hyra” för att få tigga på vissa platser.

Har vissa satt sig i skuld för att ta sig hit?

– Ja, det förekommer. Vissa jobbar igen skulden på en gång, för andra kan det vara betydligt svårare. Men det är inte alltid ockerräntor, utan kan vara exakt vad det kostar att ta sig hit. Det finns alla varianter.