För någon vecka sedan genomförde Uppsalapolisen den femte av sex planerade insatser det här året mot kriminella grupperingar och narkotikahandeln i området runt Resecentrum. Den här gången var det Påvel Snickares gränd som punktmarkerades. Nu planeras den sjätte insatsen i Uppsala.

– Det som ska bli intressant är om vi får in några opiater. I våras var det ett stort problem i Uppsala. Vid den femte insatsen för någon vecka sedan fick vi inte in några opiater, men det kan bero på en slump. Om vi nästa gång inte får in några sådana tecken på opiater så borde det betyda att vi nått resultat på den punkten, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef för Uppsala och Knivsta

LÄS MER: Utbrett missbruk vid Resecentrum

Artikelbild

| Uppsalapolisen planerar fler insatser mot narkotikahandeln vid och runt Resecentrum.

Polisens ökade insatser är en del i det medborgarlöfte om ökad trygghet vid Resecentrum och närområdet som Uppsala kommun och Uppsalapolisen undertecknade i slutet av förra året. UNT har vid flera tillfällen skrivit om insatserna och tillslagen. I september i år hade Uppsalapolisen gjort över tusen ingripanden vid resecentrum, vilket då var 15 procent fler än motsvarande period föregående år. Totalt hade tio procent fler personer frihetsberövats.

LÄS MER: Så fick polisen stopp på rökheroinet

Det är inte enbart narkotikan som polisen fokuserar på.

– Vi går hårt på gatustridsvapen och det finns det en hel del av i Uppsala. Personerna som har dessa vapen använder dem dels för att skydda sig själva och den narkotika de säljer. Men vapnen används dels också om personerna får möjlighet att råna någon, säger Jale Poljarevius.

Med gatustridsvapen menas knivar och andra tillhyggen som är förbjudna att bära på allmän plats.

LÄS MER: Över tusen ingripanden vid Resecentrum i år

Efter årets insatser har vissa av de kriminella grupperingarna bytt plats. Det var därför polisen nyligen genomförde en sju timmar lång insats i Påvel Snickares gränd där öppen narkotikahandel tidigare har skett, enligt polisen.

– Är det lugnt på Resecentrum är det inga problem. Det är inget problem om langarna flyr. Vi följer efter dem och vi vet var de är. Vi har även stor nytta av privatpersoner och näringslivet som berättar för oss var narkotikahandeln pågår, säger Jale Poljarevius.

Hur blir det nästa år?

– Det ser ut som att vi fortsätter på samma linje även nästa år, säger han.

LÄS MER: Ovanligt många skjutningar i Uppsala i år

Jale Poljarevius är väldigt nöjd med det samarbete som nu finns mellan bland annat polisen, väktare och Uppsala kommun mot de kriminella grupperingarna runt Resecentrum.

– Det är genom samarbete som vi når framgångar, säger JalePoljarevius.