Rufus Williams-Howe är tre år och verkar gilla tåg. Han är glad så det spritter i honom när visslan låter och ångloket drar iväg med vagnarna. Dessutom har han fått träffa Tomten, Tomtemor, den goda fen - som för all del verkar lite ond eller i alla fall inte ha helt koll på sitt trolleri, och en tomtenisse.

– Tomten kom här, säger han och pekar på dörren ut ur vagnen och vill gå ut igen och titta och känna ångorna från loket.

Med inspiration från Gotland vill föreningen bakom Lennakatten starta adventstraditionen Tomtetåget vid Faringe station, längst ut på Lennakattens stäckning. Korta turer på några minuter körs med ett lok och några vagnar som brukar trafikera järnvägen på sommaren. I stationshuset är det konsthantverksförsäljning och på tåget får barn, familjer och en den tågintresserade gubbar pepparkakor av tomtefamiljen.

Artikelbild

Tomteåget vid Faringe station ska bli en ny tradition hoppas föreningen bakom Lennkatten. Tomten och fen spelades av Linus Jansson och AnneLee Vikner.

– Det här har gått jättebra hittills i dag. Vi har tagit iden från Gotland där de kört tomtetåg med stor framgång. Blir det här lyckat kanske vi kör vid några tillfällen även under vinterarna framöver, säger Johan Vinberg, ordförande i föreningen bakom Lennakatten.

Loket kommer från Dalarna, men de vackra vagnarna trafikerade den här rälsen på riktigt från 1885, berättar han.

Inne i vagnen får en mamma en lång näsa av den knasiga fen. Tomtefamiljen är faktiskt inte den riktiga, de kommer från Tornet productions i Almunge som samarbetat förr med Lennakatten.

– I somras spelade jag Tågrånet, berättar AnneLee Vikner, som är fe.

Artikelbild

Livia McHugh fick pepparkakor av Tomten på Lennakattens Tomtetåg. Med på bilden är även Astrid Lundvall och mormor Eva Lövling.

Och så tutar visslan igen för nästa tur. Men för treårige Rufus Williams-Howe, är det bästa kvar.

– Vi ska åka den långa turen klockan 15, ända till Almunge och tillbaka, berättar mamma Eleanor Williams-Howe.