Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ska tala idag den 12 oktober i den konservativa studentföreningen Heimdals lokal på S:t Larsgatan i Uppsala. I debattartikeln i Ergo är studentförbunden starkt kritiska inte bara till SD-ledarens besök utan också till Heimdals presentation av hans bakgrund.

"Ingenstans i evenemanget lyfts någonting kring Sverigedemokraternas eller Jimmie Åkessons historia. Det innebär att Heimdal normaliserar bilden av SD genom att skapa en bild av att partiet och partiledaren har en historia som vilket eller vem som helst. Detta vet vi inte är fallet", skriver de tre organisationerna som påminner om att medlemmar i Heimdal var drivande i det så kallade Bollhusmötet 1939, då antisemitiska och nazistiska studenter försökte hindra judiska akademiker från att komma till Uppsala.

"Nu, år 2017, är Heimdal ute igen och fiskar i grumliga vatten. Det är samma exkluderande och hatiska retorik nu som då. Heimdal tycks inte ha något intresse av att vare sig lära av historien eller göra upp med sitt eget förflutna då de väljer att agera megafon åt Sverigedemokraterna", heter det i artikeln i Ergo.

Artikelbild

| Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar i föreningen Heimdals lokaler i Uppsala under torsdagen.

Nasra Ali är förbundsordförande för S-studenter och betecknar torsdagens event hos Heimdal som "oroväckande". Hon anser att man måste kunna tala om SD som ett rasistiskt/fascistiskt parti.

– Därför är det ett problem att Jimmie Åkesson görs till hjälte i Heimdals inbjudan till eventet. Såklart ska man kunna föra politiska diskussioner och bjuda in politiker och förtroendevalda. Problemet är att det bara är Jimmie Åkesson som kommer, och att det inte finns några politiska meningsmotståndare på plats, säger Nasra Ali och påminner om att Heimdal tidigare gästats av en annan Sverigedemokrat, Mattias Karlsson.

De tre organisationerna framhåller i artikeln att universitetsvärlden bör "hållas ren från Jimmie Åkesson".

Vad betyder det, varför ska universitetsvärlden hållas ren från SD-ledaren?

– Politik måste få finnas i den högre utbildningar, liksom meningsmotsättningar. Det viktiga är att kunna diskutera öppet, att olika åsikter möts. Det får inte gå till så här.

Sara Gille, SSU Uppsala, berättar att demonstrationer planeras med deltagande av olika ungdomsförbund, även från Alliansen.

– Alla som är för öppenhet och demokrati är välkomna. Vi ska inte ha några fascister i universitetets lokaler, säger hon.

Också Feministiskt initiativ-studenter i Uppsala har reagerat mot Jimmie Åkessons besök.

– Detta är under universitetets värdighet och kommer ej att genomföras utan fredligt motstånd, kommenterar Isabel W Sörensen, kårfullmäktigeledamot för F!-studenter Uppsala.

UNT har utan framgång sökt Heimdal för en kommentar.

Fotnot: På grund av de höga kostnaderna för de säkerhetskrav som ställts av Uppsala universitet kommer Jimmie Åkesson inte att hålla sitt föredrag i någon av universitetets lokaler. Istället hålls föredraget i föreningen Heimdals lokaler i centrala Uppsala.